Na základě německého vyšetřování je prakticky vyloučeno, že by za útoky na baltské plynovody stála Ukrajina

30. 9. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta
Útoky na podmořské plynovody Nord Stream v Baltském moři spustily divokou vlnu spekulací a konspiračních teorií. Ta nejvíce rozšířená tvrdí, že prý Rusko "nemělo zájem" na zničení těchto plynovodů, "a proto" útok nejspíše provedla Ukrajina. Tento scénář je však vzhledem ke zjištěním německých vyšetřovatelů už víceméně vyloučen.

Podle německých úřadů za poškozením plynovodů stály masivní exploze odpovídající výbuchu 500 kg klasické trhaviny (TNT). Pro srovnání: Nejtěžší letecká puma používaná běžně americkým letectvem je typ Mk 84. Ten obsahuje 429 kg trhaviny.


Představte si tedy takovýto scénář: Ukrajinská speciální jednotka propašuje do Polska nejméně tři půltunové nálože, instaluje je na nějaký improvizovaný prám (aby se vyhnula detekci v cílové oblasti a následnému prozrazení, normální plavidlo použít nemůže) a poté se s tunou a půl výbušnin dopraví po moři do více jak 100 km vzdálenosti, aby tam potápěči bomby připevnili na potrubí a pravděpodobně s pomocí časovače je odpálili.

Možná, že jsou ukrajinští speciálové opravdu dobří, ale tak dobří zase ne.

Na druhé straně se sluší připomenout, že ruská GRU má k provedení podobné akce vydaný manuál a vycvičenou jednotku vybavenou speciálními miniponorkami se základnou v Petrohradě...

2
Vytisknout
7765

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2022