Rusko: "Normální lidé neprotestují". Návrat trestní psychiatrie

26. 10. 2022

čas čtení 1 minuta
Využití psychiatrie proti disidentům, jeden z nejznámějších aspektů posledních let existence Sovětského svazu, se vrací do Putinova Ruska. V samotném Nižním Novgorodu byly zaznamenány tři dobře zdokumentované případy zneužívání psychiatrie siloviky proti těm, kteří protestují proti tomu, co provádějí úřady.

Ale možná nejdůležitějším aspektem této zprávy je popis postojů psychiatričky, která zaprodala principy své profese, aby sloužila zájmům FSB a Kremlu. Podle těch, kteří si její práci prohlíželi, považuje "všechny formy politického a sociálního aktivismu v rozporu s úřady za projev psychické nemoci".

"Normální" lidé podle ní neprotestují, ale žijí tichým vegetativním životem. I příklady úspěšného boje – například snížení cel v důsledku protestu a ukončení výstavby v parku – znevážila tím, že se cla stejně zvednou a stromy budou skáceny a že je zbytečné proti tomu bojovat, říká jedna z jejích obětí.

"Pokud bojujete proti úřadům... jste duševně nemocní", zasloužíte si být násilně uvězněni v psychiatrické léčebně a léčeni psychotropními léky.

Takové postoje, které připomínají ty sovětské psychiatry, kteří zneužili svou vědu ve prospěch komunistických úřadů, stačily k tomu, aby Mezinárodní psychiatrická asociace vyloučila SSSR ze svých řad. Něco podobného je nyní třeba udělat s ruskými psychiatry a jejich organizacemi, kteří tuto barbarskou praxi opakují.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4022

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2022