Agrese na Ukrajině: Kyjevský starosta upozorňuje na možnost evakuace

8. 11. 2022

čas čtení 21 minut

Rusko popírá zprávy o ztrátě stovek mužů námořní pěší jednotky na východě Ukra
jiny

Ruské ministerstvo obrany učinilo neobvyklý krok a popřelo zprávy ruských vojenských bloggerů, že námořní pěší jednotka přišla o stovky mužů při bezvýsledné ofenzivě na východě Ukrajiny, uvedla státní tisková agentura RIA.

Ministerstvo podle ní odmítlo tvrzení blogerů, že 155. námořní brigáda Tichomořské flotily utrpěla "vysoké, nesmyslné ztráty na lidech a vybavení".

Naopak, v průběhu deseti dnů jednotka prý postoupila o 5 km  do ukrajinských obranných pozic jihozápadně od Doněcku, citovala RIA ministerstvo. Výslovně popřelo, že by velitelé brigády projevili neschopnost, uvedla agentura Reuters.

"Díky kompetentnímu jednání velitelů jednotky ztráty námořní pěchoty za dané období nepřesahují 1 % bojové síly a 7 % zraněných, z nichž značná část se již vrátila do služby," uvedlo.

Toto mimořádné dementi naznačuje, že zprávy o drtivé porážce ruských vojsk rozzuřily  ruské ministerstvo obrany   v okamžiku, kdy se devátý měsíc války ruské síly nacházejí pod silným tlakem v částečně okupovaných oblastech Ukrajiny, které Moskva prohlásila za své území - akce, které Kyjev, Západ a většina zemí OSN odsoudily jako nezákonné.



 

- Švédský premiér Ulf Kristersson bude usilovat o souhlas Turecka se vstupem své země do NATO během rozhovorů s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, které se mají uskutečnit v úterý v Ankaře.

Agentura Reuters uvádí, že Švédsko spolu s Finskem podalo žádost o vstup do NATO v květnu v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Turecko vzneslo námitky kvůli bezpečnostním obavám souvisejícím se zakázanou Stranou kurdských pracujících (PKK) a dalšími skupinami a kvůli zákazu severských států vyvážet zbraně.

V červnu podepsaly všechny tři strany memorandum, které zrušilo turecké veto a zavázalo Švédsko a Finsko k řešení zbývajících obav.

Erdogan má v úterý odpoledne přijmout Kristerssona v prezidentském paláci a po setkání je naplánována tisková konference.

- Jeden z Ruskem dosazených vůdců v okupované Chersonské oblasti na Ukrajině Kirill Stremousov na Telegramu prohlásil: "Situace se ráno na celé frontové linii nezměnila. Nevidíme žádnou masovou ofenzívu. V této fázi je vše beze změny a bez těžkých okamžiků pro náš region."

Stremousov tvrdí, že na okraji města je shromážděno "více než tisíc" ukrajinských sil, ale "navzdory početní převaze ozbrojených sil Ukrajiny jsou ruští vojáci specialisté ve svém oboru".

Tato tvrzení nebyla nezávisle ověřena.

- Maksym Kozytskyi, gubernátor Lvova, zveřejnil na Telegramu aktualizaci stavu regionu, ve které varuje před plánovanými výpadky elektřiny, ale uvádí, že přes noc nebylo zaznamenáno žádné varování před nálety.

Odběratelé elektřiny v regionu byli rozděleni do tří skupin, přičemž každá skupina může očekávat výpadek v délce od tří do pěti hodin. Specialisté regionální elektrárenské společnosti Lvivoblenergo podle něj uvedli, že doba trvání výpadků může být kratší a "harmonogram odstávek nebude uplatněn v plném rozsahu".

- Ruská státní tisková agentura RIA Novosti informuje, že Ruskem dosazené úřady v okupovaném Chersonu tvrdí, že zatkly devět osob, o kterých tvrdí, že jsou příslušníky ukrajinských speciálních jednotek (SBU) a plánovali sabotážní operace.

Ruské bezpečnostní složky, FSB, jsou citovány:

    Na území Chersonské oblasti byla odhalena a potlačena činnost sabotážní a průzkumné skupiny SBU , k jejímž úkolům patřilo páchání teroristických činů proti vysoce postaveným členům vojensko-civilní správy Chersonské oblasti.

    V rámci operativních opatření bylo u zadržených osob zabaveno více než pět kilogramů plastické [trhaviny], elektrické rozbušky, akční členy, tři granáty připravené k použití ukrajinskou armádou, ruční zbraně a munice a také speciální průzkumné vybavení.

Podle agentury RIA FSB tvrdí, že objevila a zneškodnila bombu umístěnou v automobilu.


- Vitalij Kim, gubernátor Mykolajivské oblasti, zveřejnil na Telegramu aktuální informace o situaci ve svém regionu. Vyjmenoval několik míst, která byla za posledních 24 hodin zasažena ruskou palbou, ale uvedl, že i přes určité škody na budovách nedošlo k žádným obětem.

- Ruské ministerstvo obrany podle místních médií podporuje zavedení vojenského výcviku v ruských školách.

Valerij Gerasimov, náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil, napsal Sergeji Mironovovi, vedoucímu představiteli ruského parlamentu, o své podpoře zavedení základního vojenského výcviku (NVP) ve školách, píší Izvěstija.

Publikace cituje Gerasimova, podle něhož by na vojenský výcvik mělo být v posledních dvou ročnících studia vyčleněno 140 hodin.

- Rusko a USA jednají o uspořádání rozhovorů o strategických jaderných zbraních poprvé od doby, kdy Moskva vyslala vojska na Ukrajinu, uvádí ruský list Kommersant s odvoláním na nejméně tři zdroje obeznámené s těmito rozhovory.


Rozhovory mezi oběma stranami o strategické stabilitě byly zmrazeny od února, kdy Rusko zahájilo vojenskou kampaň na Ukrajině, a to i přesto, že Nová smlouva o omezení a snížení počtu jaderných zbraní (Start) zůstává v platnosti. V dokumentu se píše: "V současné době je v platnosti tzv:

    Kommersant zjistil, že Rusko a Spojené státy jednají o možnosti uspořádat v příštích týdnech zasedání dvoustranné poradní komise o smlouvě o strategických útočných zbraních. Za místo jejího konání strany poprvé považují oblast Blízkého východu. K podobným osobním setkáním nedošlo již rok a strany na sebe nahromadily otázky: od záruk nemožnosti zpětné konverze amerických bombardérů a podmořských odpalovacích zařízení balistických raket až po obnovení inspekcí pozastavených Ruskou federací."

Jednání se mohou konat na Blízkém východě, uvedl list a dodal, že Moskva již nepovažuje Švýcarsko, tradiční místo jednání, za dostatečně neutrální poté, co na Rusko uvalilo sankce kvůli Ukrajině.

Podle zdrojů může být první schůzka naplánována na konec listopadu nebo začátek prosince.

- Propuštěno 30 ukrajinských zajatců z Hadího ostrova


Podle zmocněnce ukrajinského parlamentu pro lidská práva bylo z ruského zajetí propuštěno dalších 30 příslušníků ukrajinských vojenských služeb, kteří byli zajati na ukrajinském ostrově Zmiinyi (Had).

Dmytro Lubinec v úterý večer v příspěvku na Facebooku potvrdil, že 30 válečných zajatců zajatých na Hadím ostrově bylo propuštěno ze zajetí.

Dodal, že úřady nadále pracují na propuštění zbývajících vojáků ze zajetí.


- Ruskem dosazení úředníci v Chersonu pokračují v "evakuaci"


Moskvou dosazený šéf ukrajinské okupované Chersonské oblasti slíbil jednorázovou platbu 100 000 rublů za "každého evakuovaného obyvatele", který odejde a přesídlí do Ruska.

Kirill Stremousov to v pondělí oznámil v aktuálním příspěvku na Telegramu:

    Dnes je poslední den organizované evakuace z pravobřežní části Chersonské oblasti.

    Většina obyvatel, kteří Cherson neopustili, si teprve nyní začala uvědomovat vážnost situace a mé varování.

    Po příjezdu na levý břeh jsou obyvatelé pravobřežní části Chersonské oblasti vyzvednuti autobusy a převezeni na Krym, kde se lidé setkají s dobrovolníky a poté se evakuovaní vydají do dalších regionů Ruské federace.

    V ostatních subjektech Ruské federace jsou pro obyvatele Chersonské oblasti zajištěna místa dočasného ubytování.

    Také každý evakuovaný obyvatel Chersonské oblasti bude moci obdržet jednorázovou platbu ve výši 100 000 rublů a certifikát na bydlení."

- V ukrajinském městě Cherson mizí věci rychlým tempem. Některé z nich jsou fyzické předměty. Ruští vojáci odvážejí sanitky, traktory a ukradená soukromá auta. Odcházejí i kulturní věci: archivy a obrazy a sochy z muzeí umění a místních památek. Dokonce i kosti přítele a milence Kateřiny Veliké, Grigorije Potěmkina, byly ukradenyz krypty v katedrále svaté Kateřiny a odvezeny pryč.

Ruští vojáci převážejí tuto kořist přes Dněpr na levý břeh Chersonské oblasti. Pod záminkou humanitární záchranné mise také deportují místní občany. Jiní odmítli odejít. Byl zaveden nepřetržitý zákaz vycházení. Nikdo neví, kolik z 300 000 předválečných obyvatel Chersonu zůstalo. Podle příbuzných těch, kteří v něm stále žijí, je město většinou prázdné a o jeho strašidelném osudu se pravděpodobně rozhodne během několika příštích týdnů v sérii krvavých bojů.

Zatímco se ukrajinská armáda blíží k Chersonu, ruský kontingent je fakticky obklíčen. Ruští představitelé vyzývali místní obyvatele k odchodu a varovali před hrozícími "teroristickými" činy ze strany postupující ukrajinské armády. Místní obyvatelé však nejsou přesvědčeni, že Moskva město, které obsadila na začátku března, opustí.

- Ukrajinské síly sdělují, že před pokusem vytlačit ruské okupační jednotky z jižního města Cherson očekávají tvrdé boje.

Rusko dalo najevo, že se jeho síly mohou z regionu stáhnout, ale místní obyvatelé o tom nejsou přesvědčeni.

"Pravděpodobně jde o trik," řekla   Aljona Lapčuková. "Rusové se převlékají za civilisty a schovávají se v domech." Telegramové příspěvky z vesnic v regionu vyprávějí o "orcích" (ruských vojácích), kteří obsazují soukromé pozemky.

Lapčuk, který opustil Cherson v dubnu, řekl, že je pravděpodobnější, že se ruské jednotky připravují na tvrdé boje v ulicích během podzimu a zimy.

- Hlavní ředitelství rozvědky ukrajinského ministerstva obrany vydalo v pondělí prohlášení, v němž popisuje "masové rabování".


    V osadách na pravém břehu dochází k masovému rabování. Zejména v Berislavské čtvrti okupanti metodicky rabují soukromé domy, obchody a sklady. Majetek beryslavské rozvodny okresní energetické sítě (stroje, zařízení, přístroje, materiál na opravy) byl zcela vyrabován."

Ukrajinská armáda agentuře Reuters sdělila, že ruské síly "převlečené do civilního oblečení obsazují prostory civilistů a uvnitř posilují pozice pro vedení pouličních bojů".

Ruské síly se také "podílely na rabování a krádežích u obyvatel a v místech infrastruktury a odvážejí vybavení, potraviny a vozidla do Ruské federace," uvedla v aktualizované zprávě v pondělí pozdě večer.

V posledních dnech Rusko nařídilo civilistům opustit Cherson v očekávání ukrajinského útoku s cílem dobýt zpět město, které bylo prvním, jehož se ruské síly po své únorové invazi zmocnily.


- Ukrajinci se připravují na další výpadky elektřiny poté, co provozovatel rozvodné sítě v zemi v pondělí informoval spotřebitele, aby v Kyjevě a dalších regionech očekávali výpadky proudu, neboť se snaží snížit zatížení energetické infrastruktury poškozené ruskými raketovými útoky a útoky dronů. Plošné výpadky proudu se stávají stále častějším jevem poté, co vlna ruských útoků na energetická zařízení poškodila od 10. října 40 % energetické infrastruktury.

- Ukrajina obdržela další systémy protivzdušné obrany od západních spojenců, oznámil v pondělí ministr obrany Oleksij Reznikov. Součástí vojenské pomoci jsou národní pokročilý raketový systém země-vzduch (Nasams) a italská protivzdušná obrana Aspide.
"Tyto zbraně výrazně posílí ukrajinskou armádu a učiní naše nebe bezpečnějším," uvedl Reznikov. "Děkujeme našim partnerům - Norsku, Španělsku a USA," dodal.

- Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že 50 000 ruských vojáků povolaných v rámci mobilizace nyní bojuje u bojových jednotek na Ukrajině, informovala tisková agentura Interfax. Putin uvedl, že 80 000 se jich nachází "v zóně zvláštní vojenské operace" - což je termín, který Rusko používá pro svou válku na Ukrajině - a zbytek z téměř 320 000 povolanců je ve výcvikových táborech v Rusku.

    Na chaotickou mobilizační kampaň se však snáší kritika, protože podle ruských odvedenců byly při útoku zabity stovky lidí. Ochota Moskvy vrhnout stovky špatně připravených branců na frontu na východě Ukrajiny vyvolává v Rusku rostoucí hněv, protože se z Ukrajiny vracejí další rakve. Minulý pátek se Putin pochlubil, že Rusko mobilizovalo 318 000 lidí do svých ozbrojených sil, přičemž se odvolával na vysoký počet "dobrovolníků".

- Zelenskij se v pondělí vyslovil pro užší bezpečnostní vazby s Izraelem a uvedl, že obě země čelí podobným hrozbám.
"Myslím, že je každému jasné, na co klade důraz Ukrajina a na co Izrael," řekl ve svém nočním projevu po rozhovoru s Benjaminem Netanjahuem, vítězem izraelských voleb z minulého týdne. "Věřím, že můžeme výrazně posílit naše státy, zejména proto, že hrozby, které máme, jsou příbuzné."

- Severní Korea uvedla, že nikdy neobchodovala se zbraněmi s Ruskem a ani to nemá v plánu, informovala její státní média poté, co USA prohlásily, že zřejmě dodává Rusku dělostřelecké granáty pro jeho válku na Ukrajině. Podle zprávy agentury Reuters označil představitel severokorejského ministerstva obrany tato obvinění za fámu a uvedl, že Pchjongjang "nikdy neměl "obchody se zbraněmi" s Ruskem" a nemá "žádný plán tak činit ani v budoucnu".















- Ukrajina obvinila Rusko z rabování prázdných domů ve městě Cherson na jihu země a jejich obsazování vojáky v civilním oblečení, aby se připravilo na pouliční boje, které podle obou stran budou jednou z nejdůležitějších bitev války. V posledních dnech Rusko nařídilo civilistům opustit Cherson v očekávání ukrajinského útoku s cílem dobýt zpět město, které je jediným regionálním hlavním městem, jehož se Moskva od své únorové invaze zmocnila. Ukrajinští čintielé očekávají, že ruští vojáci budou bojovat proti Ukrajincům v Chersonu v civilu, aby ruská propaganda mohla obvinit ukrajinskou armádu, že vraždí civilisty.

- V neděli byl Cherson po náletu a poškození přehrady Kachovka odříznut od dodávek vody a elektřiny, uvedli místní představitelé.

- Vysoce postavený poradce ukrajinského prezidenta prohlásil, že Kyjev nikdy neodmítl jednat s Moskvou a že je připraven na rozhovory s budoucím ruským vůdcem, ale ne s Vladimirem Putinem. Komentáře Mychajla Podoljaka na Twitteru následovaly po sobotní zprávě deníku Washington Post, podle níž Bidenova administrativa soukromě povzbuzuje ukrajinské představitele, aby dali najevo otevřenost k jednání s Moskvou.

- Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že 50 000 ruských vojáků povolaných v rámci jeho mobilizačního tažení nyní bojuje na Ukrajině,
informovala tisková agentura Interfax. Putin uvedl, že 80 000 se jich nachází "v zóně zvláštní vojenské operace" - což je termín, který Rusko používá pro svou válku na Ukrajině - a zbytek z téměř 320 000 povolanců je ve výcvikových táborech v Rusku.

-  Ukrajinská armáda uvedla, že Rusko vyzývá obyvatele Chersonu, aby se co nejdříve evakuovali, a v neděli jim na telefony rozesílá varovné zprávy. Rusko "okupovalo a evakuovalo" Cherson současně a snažilo se přesvědčit Ukrajince, že jeho síly odcházejí, zatímco ve skutečnosti se zakopávají, uvedla ve státní televizi mluvčí ukrajinských jižních sil Natalija Humenjuková. Kremlem dosazená správa v Chersonu již z města vyhnala desítky tisíc civilistů.

- Srbský prezident Aleksandar Vučić prohlásil, že očekává, že bitva o Cherson bude rozhodující bitvou války. Jeho slova citovala ruská státní tisková agentura Tass: "Čeká nás těžké období, příští zima bude ještě těžší než tato, protože nás čeká bitva u Stalingradu, rozhodující bitva ve válce na Ukrajině, bitva o Cherson, ve které obě strany použijí tisíce tanků, letadel, dělostřelectva. Západ si myslí, že tak bude moci zničit Rusko, Rusko věří, že tak bude moci ochránit to, co si na začátku války vzalo, a dovést válku do konce. Tím všude vzniknou další problémy."

-  Ukrajina se nadále připravuje na nové ruské útoky na svou energetickou infrastrukturu. Rusko "soustřeďuje síly a prostředky pro možné opakování masivních útoků na naši infrastrukturu, především energetickou", uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

- Podle průzkumu zveřejněného Kyjevským mezinárodním sociologickým institutem nejméně 88 % Ukrajinců věří, že jejich země bude za 10 let prosperujícím členem Evropské unie. Ukrajina podala žádost o členství v EU krátce poté, co Rusko zahájilo rozsáhlou

- Podle ukrajinské státní energetické společnosti mají plánované výpadky proudu zasáhnout sedm ukrajinských regionů v průběhu celého pondělí. Mezi tyto regiony patří město Kyjev a oblasti Kyjev, Černihiv, Čerkasy, Žytomyr, Sumy, Charkov a Poltava.

- Kyjevský starosta vyzval obyvatele, aby se připravili na nejhorší možný scénář a v případě nouze si naplánovali opuštění města a pobyt u přátel nebo rodiny. Vitalij Kličko vyzval obyvatele, aby "zvážili vše", včetně ztráty elektřiny a vody. "Pokud máte širší rodinu nebo přátele mimo Kyjev, kde je autonomní zásobování vodou, pec, topení, mějte na paměti možnost zůstat tam po určitou dobu."

- Ukrajinský velvyslanec ve Velké Británii Vadym Prystaiko zopakoval Kličkova slova o evakuaci obyvatel Kyjeva a řekl:: "Doufám, že k tomu nedojde. Pokud k tomu dojde, budeme je muset přestěhovat zpět na západ Ukrajiny, do Lvova a všech míst blíže Evropské unii. To je obrovské množství lidí, které je třeba umístit, ale ukrajinské zimy mohou být dost kruté. Musíme přemýšlet, jak to uděláme."

- Maksym Kozytskyi, gubernátor Lvova, jedné z nejzápadnějších oblastí Ukrajiny, oznámil přípravná opatření pro přijetí většího počtu uprchlíků a vnitřně vysídlených osob ve svém regionu a požádal o pomoc s poskytnutím dieselových generátorů a finanční pomoci na zdravotnické potřeby.


- Ukrajina obdržela první dodávku systémů protivzdušné obrany Nasams a Apside, oznámil v pondělí ministr obrany Oleksij Reznikov.   Reznikov napsal na Twitteru: "Děkujeme našim partnerům, Norsku, Španělsku a USA.

- Ruská státní tisková agentura RIA Novosti v pondělí uvedla, že prezident Vladimir Putin se do konce týdne rozhodne, zda se osobně zúčastní příštího summitu G20. Zelenskij uvedl, že pokud se Putin zúčastní, tak se nezúčastní. Summit na Bali má začít v úterý 15. listopadu.

- Hlava ukrajinské katolické církve byzantského ritu Svjatoslav Ševčuk se v pondělí ve Vatikánu setkal s papežem Františkem a prohlásil, že s Ruskem nelze vést dialog, dokud bude Moskva považovat souseda, kterého napadla, za kolonii, kterou je třeba si podrobit. Ukrajinská pravoslavná církev uvedla, že věřící mohou slavit Vánoce 25. prosince, což je odklon od tradičního data 7. ledna namířený proti proputinovské hlavě ruské pravoslavné církve.

- V Íránu se otevřela vnitřní roztržka ohledně dodávek smrtících bezpilotních letounů do Ruska pro použití na Ukrajině,  významný konzervativní duchovní a redaktor novin prohlásil, že Rusko je ve válce jasným agresorem a dodávky by měly být zastaveny. Bývalý íránský velvyslanec v Moskvě rovněž naznačil, že ministerstvo zahraničí mohlo být Kremlem i íránskou armádou drženo v nevědomosti.

- Ukrajinský velvyslanec ve Spojeném království řekl londýnské televizi Sky News, že nový britský premiér Riši Sunak brzy navštíví zemi. Sunak slíbil, že Ukrajina bude jeho první zahraniční cestou, pokud se stane premiérem, ale pak namísto toho zamířil do Egypta na COP27. Prystaiko řekl: "O termínech nebudeme mluvit kvůli bezpečnosti vašeho premiéra. Ale na Ukrajinu přijede poměrně brzy.


- Poradce USA pro národní bezpečnost Jake Sullivan údajně jednal s asistenty ruského prezidenta Vladimira Putina s cílem snížit riziko, že by se válka na Ukrajině mohla rozšířit nebo přerůst v jaderný konflikt.

List Wall Street Journal uvedl, že vysoký představitel Bílého domu vedl v posledních měsících důvěrné rozhovory s kremelským poradcem Jurijem Ušakovem a tajemníkem ruské bezpečnostní rady Nikolajem Patruševem, Sullivanovým protějškem, které nebyly zveřejněny.

Washington ani Moskva nepotvrdily, zda k rozhovorům došlo, a zpráva neuvádí podrobnosti o časech ani datech telefonátů.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se na svém každodenním brífinku odmítl ke zprávě vyjádřit. "Znovu opakuji, že existují některé pravdivé zprávy, ale z větší části jde o zprávy, které jsou čistou spekulací," řekl novinářům.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4361

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2022