Mezitím v Absurdistánu 223. "Nemorální rozvedená děvka svedla nevinného kněze"

21. 11. 2022 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Velkou zprávou v Polsku je samozřejmě vesnice u ukrajinských hranic, kterou zasáhla raketa a zabila dva muže. Mezinárodní média o tom informovala dobře, a protože, soudě podle toho, co vidím na sociálních sítích, jsem v Polsku jediný člověk, který NENÍ odborníkem na raketovou techniku a vojenskou techniku, nemyslím, že bych měl co dodat. Jen pro pořádek chci zmínit, že vyšetřování stále probíhá, pracovní teorie je, že to ve skutečnosti byla jedna z ukrajinských obranných raket, ale Ukrajinci tuto možnost silně popírají - i když to na věci nic nemění, protože nikdo se zdravým rozumem by se je nesnažil obviňovat z toho, že se snaží bránit. Někteří lidé mají podezření, že vesnice Przewodów byla zaměřena omylem, protože má zeměpisnou šířku Kyjeva a zeměpisnou délku Lvova,   ale jak jsem řekl, nejsem odborník, takže se ani neodvážím naznačit, zda je to nějak věrohodná teorie.



Co mě opravdu překvapilo, je to, že navzdory očekávání mnoha lidí v Polsku i v zahraničí nebyla polská veřejnost ani polská vláda nezodpovědná. Neobjevily se žádné výzvy k napadení Ruska nebo použití článku 5. Vláda jednala,  jak se patří - některé bezpečnostní procedury byly zvýšeny, spojenci byli konzultováni a to vše přitom nepřehnala s hysterií - pokud nepočítáme poskytnutí stíhaček F-16 k doprovodu letadla s polským fotbalovým týmem. Ale pokud jde o zajištění bezpečnosti fotbalistů, F-16 nepomohou, pokud jsou ohroženi zevnitř letadla: vyšlo najevo, že Polský fotbalový svaz zaměstnal neonacistického zločince jako bodyguarda Roberta Lewandowského, což je jeden z nejlepších evropských sportovců.

Fotbalisté přitom nejsou jedinými zástupci Polska, kteří se cestovali letecky na  mezinárodní akce. Ministr zdravotnictví odletěl do USA, kde strávil týden a účastnil se taml mezinárodní konference o biotechnologiích. Až na to, že ta konference nebyla ve skutečnosti mezinárodní - pořádali ji Poláci a většina účastníků - většinou zástupců farmaceutického průmyslu - pocházela také z Polska. Samotná konference trvala jen několik hodin, šlo v podstatě o tiskový brífink a krátkou panelovou diskusi. A to vše za pouhých 400 000 zlotých (2,4 miliony Kč). Ale účastníci se alespoň dohodli, že by měli jednat o možné spolupráci - takže asi úspěch?


A to se děje v situaci, kdy je zdravotnictví v Polsku v troskách: jedno z mála oddělení dětské psychiatrie je například tak přeplněné, že má více než dvojnásobek pacientů, než je jeho kapacita - děti v kritickém psychickém stavu jsou nuceny spát na podlaze na chodbě oddělení. Přesto se vláda rozhodla hledat úspory tím, že v příštím desetiletí sníží prostředky pro zdravotnictví o 77 miliard zlotých  (462 miliard Kč). A co si o tom myslí odborníci? Inu, na jejich názor se nikdo neptal. Prý "vzhledem k jednoznačně pozitivnímu či neutrálnímu charakteru projektu nebylo konzultací zapotřebí", píše se v dokumentu s vysvětlením, že na to není čas, protože změny je třeba provést rychle. Mně to zní jako slavný citát krále Juliána XIII, lemuří postavičky z kresleného seriálu Madagaskar, který kdysi řekl: "Teď si pospěšme, než zjistíme, že to nemá smysl!".

Naštěstí (pro někoho) vláda nevidí potřebu krátit prostředky, které jsou pumpovány do nevládních organizací a nadací vedených "králíkovými přáteli a příbuznými" - abychom zůstali v oblasti citátů z dětské kultury - tedy lidmi spojenými s politiky vládnoucí koalice. Nadace založená ministrem Michalem Dworczykem (tím samým, jehož e-maily jsou pravidelně zveřejňovány na internetu - údajně - ruskými hackery) právě obdržela téměř 5 milionů zlotých dotací na nákup některých budov. Celková suma dotací od nástupu PiS k moci zatím dosáhla asi 64 milionů zlotých. Jiná nadace, jedna z mnoha napojených na jiného ministra vlády, dostala 20 milionů, přestože nemá žádné smysluplné úspěchy a dokonce ani plán (cílem nadace je "podporovat všestranný rozvoj a vzdělávání člověka po celý jeho život") a nemovitost registrovaná jako sídlo nadace slouží ve skutečnosti jako soukromé sídlo její předsedkyně. Žena byla svými sousedy obviněna z rušení nočního klidu pořádáním hlasitých večírků a nyní je obviněna z vraždy poté, co - jak tvrdí - "omylem bodla nožem svého bývalého přítele". Přísahám, že si to opravdu nevymýšlím.

Mezi beneficienty současné vlády najdeme i nechvalně proslulého podnikatele kněze Tadeusze Rydzyka, který kromě svého mediálního impéria a univerzity dokázal díky štědré státní dotaci vybudovat v Toruni geotermální zařízení. A to i přesto, že všichni odborníci již léta upozorňovali, že podzemní vody v těchto místech nejsou dostatečně horké,, aby mohly být spolehlivým zdrojem tepla. Aby instalace fungovala, musí se voda ohřívat pomocí jiných zdrojů energie - například plynu. V důsledku toho musí lidé ze sídliště napojeného na toto zařízení platit za teplo 500 % běžné ceny (a to poté, co byl celý projekt z velké části sponzorován z jejich daní).

Ale není to jen vláda, kdo se stará o své "králičí kamarády a příbuzné". Mým rodným městem Vratislaví právě otřásá skandál, když vyšlo najevo, že různé městské instituce - jako aquapark, podnik sociálního bydlení nebo městské vodárny a kanalizace - mají "programové rady". Chápu, proč může "programovou radu"  potřebovat kulturní instituce, ale aquapark nebo čistírna odpadních vod, to je pro mě novinka. Snažil jsem se najít program na stránkách aquaparku, ale neúspěšně, tak jsem je kontaktoval s žádostí o jeho poskytnutí - stačil by mi i ten loňský, bohužel v době psaní tohoto článku jsem stále nedostal odpověď.

Dalo by se říci, že smyslem existence takovýchto rad je, aby si kamarádi vratislavského primátora Jacka Sutryka - kteří nemají žádnou kvalifikaci (protože pro členství v takovémto orgánu není žádná vyžadována) ani nechtějí nést žádnou odpovědnost (protože orgán je čistě poradní) - mohli bokem přivydělat nějaké peníze. Každý člen takové rady dostává měsíčně 2000 zlotých (12 000 Kč), přestože se musí zúčastnit zasedání pouze dvakrát ročně. Rady jsou natolik tajné, že ani jejich údajní členové sami nevědí, zda jsou členy, či nikoli. "Byl jsem v té radě, ale nejsem si jistý, jestli jsem stále jejím členem," řekl jeden z nich reportérovi - "Ale bavilo mě to, vedli jsme zajímavé diskuse." "A co se týče rady, tak jsem se jí účastnil." A o jakém tématu by mohla programová rada aquaparku tak asi diskutovat, ptáte se možná? No, zřejmě přišli s nápadem prodávat v bufetech salát, takže si objednali řadu salátů a chutnali je, aby zjistili, zda jsou dobré. Znovu přísahám, že si to nevymýšlím, i když by to vlastně bylo lepší...

Při takových příkladech zjevné korupce si možná říkáte, kde je policie. No, mají mnoho práce. Kromě toho, že doprovázejí Jarosława Kaczyńského, který objíždí Polsko s vlastním "nadšeným publikem" v závěsu (každou z těch akcí chrání víc policajtů, než bylo vojáků na Westerplatte, kteří v prvních dnech 2. světové války týden hrdinně bránili tu polskou výspu přesile nacistických vojsk podporované palbou z bitevní lodi Schlezwig-Holstein...), mají příliš práce se sledováním nebezpečnžcg živlů. Jako opozičního aktivistu známého tím, že pod pomník obětem smoleńské havárie položil vlastní, vládou neschválené květiny, a další lidé, kteří se snaží narušit Kaczyńského každoměsíční rituály. Ti se také - spolu s dalšími uniformovanými složkami - stále angažují v akcích proti uprchlíkům, kteří se snaží dostat do Polska z Běloruska. Ačkoli od té doby, co se počty uprchlíků snížily, ohrožují nyní místní obyvatelstvo - na jednu z místních žen zamířili puškou, když si vyšla na procházku. Armáda slíbila, že najde vojáka, který občance vyhrožoval zastřelením, ale zatím máme jen dementi od Teritoriální armády - která v této oblasti působí - že to byl jeden z nich. Nějak se necítím bezpečněji, když vím, že záhadní ozbrojenci v zelených uniformách ohrožují polské občany hned za hranicemi z Běloruska a armáda ani neví, kdo to je...

A to vše v době, kdy Polsko stále ještě nedostalo peníze z evropského fondu na obnovu, protože vláda stále tvrdošíjně odmítá obnovit právní stát a realizovat milníky stanovené Evropskou komisí. Podle posledních průzkumů veřejného mínění Poláci nepochybují o tom, kdo za to může, a hodně přes 60 % respondentů viní vládu (17 % tvrdí, že za to může Evropa, a 11,5 % viní opozici). Vláda si však myslí, že to není pravda. "Tento průzkum veřejného mínění byl zmanipulován špatně informovanou veřejností," říká šéf politického kabinetu poslance Marka Kuchcińského. Veřejnost asi potřebuje být lépe informována, máme nyní očekávat otočení propagandistického ciferníku veřejnoprávních médií na číslo 11?

Když už jsme u čísla 11, 11. listopadu se  ve Varšavě se konal další Pochod nezávislosti. Jak si možná vzpomínáte, ve svém úplně prvním článku v Britských listech, který vyšel před deseti lety, jsem se snažil vysvětlit, jak se stalo, že Polsko slaví svou nezávislost tím, že radikální pravice dělá ve Varšavě nepokoje, ničí centrum města a bojuje s policií. Moc se toho nezměnilo, až na to, že jsme si na to zvykli, radikální pravice stále pochoduje ulicemi se svými krajně pravicovými hesly a jediný rozdíl je v tom, že už je neobtěžuje policie - za vlády strany PiS policie obtěžuje kontraprotestující, kteří stojí vedle trasy pochodu s antifašistickými transparenty.

Možná si také vzpomenete, že jsem ve svém druhém článku vysvětloval, že Polsko vlastně není až tak moc katolické, to jen církev je nepřiměřeně mocná a všechny vlády se jí snaží všemožně zavděčit. Se smutkem musím konstatovat, že to také stále platí, a za vlády PiS se to ještě zhoršilo, protože do církve nejen pumpuje obrovské množství veřejných peněz, ale také se aktivně zapojuje do torpédování jakýchkoli pokusů omezit obstrukce církve při vyšetřování pedofilních případů. Politici PiS jsou například proti novému zákonu, který zavádí povinnost poskytnout na žádost prokuratury do 30 dnů veškerou relevantní dokumentaci, a tvrdí, že interní předpisy církve mají přednost před zákony státu, a tím církev z působnosti těchto nových předpisů vyjímají - přestože právě církev má lví podíl na obstrukcích při vyšetřování pedofilních případů...

Ale abychom byli spravedliví, není to jen vláda, kdo bude vždy hájit duchovní. Poté, co měl místní farář v Nové Dębě poměr s místní ženou, byla vesnice zaplavena letáky, v nichž je tato žena obviňována z toho, že je "nemorální rozvedená děvka, která svedla nevinného kněze tím, že mu ukázala své poskvrněné perineum, aniž by brala ohled na to, co by mohli cítit rodiče tohoto úžasného, milovaného kněze. Ne, je jí to jedno, plivla Kristu do tváře a je na to hrdá". Pamflet končí přáním, "aby tu mrchu pohltila země zaživa", a výzvou k modlitbě a je podepsán "farníky místního kostela". Nejsem odborník, ale moc křesťansky mi to nezní... Zaměstnavatel té ženy, místní nemocnice, tvrdí, že se sice nepletou do soukromého života svých zaměstnanců, ale doporučili jí, aby opustila město. Církev mezitím říká, že je na knězi, aby se rozhodl, zda chce zůstat členem duchovenstva.

V takové zemi vás asi nepřekvapí, že skutečnost, že se v nejnovějším (2699.) díle jedné z telenovel vysílaných veřejnoprávní televizí políbí dvě ženské postavy, je zprávou hodnou titulků v tisku věnovaném médiím a na portálech s drby o celebritách, ale také předmětem seriózní analýzy na kulturních stránkách největšího deníku...

0
Vytisknout
7566

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2022