Po celé Číně se šíří protesty proti covidovému lockdownu

27. 11. 2022

čas čtení 6 minut
 

Davy lidí odsuzují komunistickou stranu při střetu s policií v Šanghaji,  vzkazy na univerzitě vyzývají lidi, aby "nemlčeli" po smrtícím požáru, z něhož je obviňován lockdown

Nyní ve Wuchanu, kde to všechno začalo


V čínských městech a na  univerzitních kampusech propukly demonstrace vyvolané rozsáhlým hněvem proti přísným covidovým lockdownům, které existují už téměř tři roky, a rozhořčením nad smrtícím požárem, z něhož jwe obviňován lockdown.

V neobvykle odvážném chování, který podle všeho naznačuje míru zoufalství lidí, vyzval v sobotu dav v Šanghaji k odstranění komunistické strany a Si Ťin-pchinga v potyčce s policií, jak vyplývá z videí šířených na Twitteru. Číňané se obvykle zdržují veřejné kritiky strany a jejích vůdců ze strachu z represí.



 
 
Na dalších záběrech lidé skandovali: "Žádné testy, chceme svobodu!", po nichž následovaly opakované výzvy "Svobodu! Svoboda!". Heslo bylo ozvěnou výzvy osamělého protestujícího v Pekingu v říjnu.

Podle fotografií zveřejněných na čínských sociálních sítích stálo na vzkazu nalepeném na sloupu veřejného osvětlení na luxusním středním úseku šanghajské silnice Urumči: "Našim přátelům v Urumči: Miluji vás, jako miluji tuto silnici, jako miluji svou rodinu. 26. listopadu 22."

Další fotografie ukazují vigilii při svíčkách před luxusním bytovým komplexem na téže ulici, mezi mořem bílých svíček, s kartonovým nápisem: "Urumči 24. listopadu. Ať ti, kteří zemřeli, odpočívají v pokoji."
 
Rozsáhlé protesty jsou v Číně, kde byl za Siovy vlády prostor pro nesouhlas téměř zlikvidován, vzácné a občané jsou nuceni se většinou vyjadřovat na sociálních sítích, kde hrají s cenzory hru na kočku a myš.

V pátek vypukla demonstrace v Urumči, hlavním městě regionu Sin-ťiang na západě země, kde o den dříve při požáru obytného domu zemřelo nejméně 10 lidí a dalších devět bylo zraněno. Mnozí z nich se domnívají, že zemřeli, protože nemohli utéct kvůli covidovému lockdownu - což místní vláda popřela.
 
Fotografie a videa šířené na čínských sociálních sítích byly rychle odstraněny internetovými cenzory, ale mnohé z nich nadále kolovaly na Twitteru, který je v Číně blokován.

Podle fotografií a videí na serveru Sina Weibo, které byly později smazány, na Čínské komunikační univerzitě v Nankingu na východě Číny drželi v sobotu dva studenti na univerzitním náměstí bílé listy papíru. V noci se k nim připojily davy studentů, kteří rozsvítili své mobilní telefony a zpívali státní hymnu s textem "Povstaňte, ti, kdo odmítají být otroky". Skandovali: "Deset tisíc let lidu. Ať mrtví odpočívají v pokoji!"


Jeden z mladých mužů byl davem povzbuzován, když řekl: "Býval jsem zbabělec, ale dnes musím mluvit za ty, kteří zahynuli!"

Mezi dalšími snímky, které kolují na sociálních sítích, je mladík stojící před něčím, co vypadá jako testovací stanice na covid, a drží v ruce papír s nápisem: "Smuteční vzpomínka na oběti požáru z 24. listopadu."

S odkazem na řadu tragédií, k nimž došlo kvůlilockdownům, se na plakátku, který nosí na zádech jiný mladý muž, píše: "Byl jsem v autobuse, který se převrátil ... Byl jsem mezi těmi, kteří ušli stovky kilometrů [utíkal jsem], byl jsem člověkem, který skočil  a zabil se, byl jsem člověkem, který uvízl v ohni - pokud jsem nebyl těmito lidmi, příště to budu já."

 
V Šanghaji byl na červený billboard oslavující 70. výročí založení Východočínské univerzity politických věd a práva nastříkán nápis "Nemlčte".
 
Na filmové akademii v Čching-tao ve východní Číně byl na vchodě nalepen papírek s nápisem: "Truchlíme za oběti požáru z 24. listopadu. Nebuďte lhostejní. Nemlčte. Nezapomínejte."


Videozáznam, který byl údajně natočen v Pekingu, ukazuje lidi zpívající Internacionálu a skandující "Svobodu, nebo smrt!" před obytným komplexem během noci.

Video, údajně natočené v Kantonu, ukazovalo davy, které strhávaly uzavírací bariéry v obytném komplexu, zatímco jiné - údajně natočené v Tung-čou u Pekingu - rovněž ukazovalo davy, které ničily uzavírací bariéry a přitom skandovaly "Ne PCR testům". 

Zpravodajský web China Digital Times se sídlem v USA uvedl, že k protestům došlo také na Akademii výtvarných umění v Xi'anu na severozápadě a na Sichuanské univerzitě cizích jazyků na jihozápadě.

"Dnes v noci se jas prolomil," stálo v jednom rychle cenzurovaném příspěvku na sociálních sítích. "Vše se chystá začít."

Jiný obsahoval následující: "Miluji vás, mladí lidé. Máte v sobě oheň." 

Telefonáty na čínské ministerstvo veřejné bezpečnosti a šanghajský úřad veřejné bezpečnosti zůstaly v neděli ráno bez odpovědi.

Prof. Chung Kim-wah, sociolog, který dříve působil na Hongkongské polytechnické univerzitě, uvedl, že ačkoli jsou tyto malé místní protesty rozsáhlé, není pravděpodobné, že by mohly ohrozit ústřední vládu. Očekával, že vláda použije jak ústupky, tak represe, aby nespokojenost zmírnila.

"Je třeba sledovat, zda se budou šířit hesla namířená proti Siovi, ale Si by mohl přenést odpovědnost [na místní úřady], protože [ústřední vláda] může říci, že to místní vlády přehnaly", řekl s odkazem na vládní oznámení z 11. listopadu, které zmírnilo některá omezení a vyzvalo místní úředníky, aby se zdrželi příliš drastických covidových opatření.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4723

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2022