Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinci prchají před ostřelováním Chersonu, běloruský ministr zahraničí náhle zemřel

27. 11. 2022

čas čtení 5 minut
 
Civilisté opouštějí Cherson jen několik týdnů poté, co oslavovali jeho znovudobytí ukrajinskými silami; Moskva "šokována" smrtí Vladimira Makeje před setkáním s ruským protějškem

- Chersonští civilisté prchají před ruským ostřelováním


Jen několik týdnů po oslavách znovudobytí jižního města ukrajinskými silami proudí z Chersonu Ukrajinci, kteří utíkají před ruským ostřelováním.

Agentura Associated Press uvedla, že v sobotu se na okraji Chersonu táhla kilometr i více dlouhá fronta nákladních aut, dodávek a osobních automobilů - některé táhly přívěsy nebo převážely domácí zvířata a další věci.

Dny intenzivního ostřelování ruskými silami vyvolaly exodus: mnozí civilisté byli rádi, že jejich město bylo získáno zpět, ale litovali, že nemohou zůstat.

"Je smutné, že opouštíme svůj domov," řekl Jevhen Jankov, když se dodávka, v níž jel, posunovala vpřed. Teď jsme svobodní, ale musíme odejít, protože se tu ostřeluje a mezi obyvateli jsou mrtví."

Emilie Fourrey, koordinátorka nouzových projektů humanitární skupiny Lékaři bez hranic na Ukrajině, uvedla, že evakuace 400 pacientů chersonské psychiatrické nemocnice, která se nachází v blízkosti elektrárny i frontové linie, začala ve čtvrtek a měla pokračovat i v následujících dnech.

- Pohřeb dvoudenního nemluvněte, které Putin zavraždil:




 

 

- Rusko po neúspěších na bojišti zintenzivnilo útoky na kritickou infrastrukturu na Ukrajině. Významný ruský nacionalista v sobotu prohlásil, že ruská armáda nemá dostatek lékařů, což je vzácné veřejné přiznání problémů v armádě.
 
- V Kyjevě se od neděle očekávalo silné sněžení, teploty ve dne i v noci klesnou pod bod mrazu,  miliony lidí, kteří stále žijí v ukrajinském hlavním městě a jeho okolí, zůstávají bez elektřiny a tepla.

Agentura Reuters uvedla, že provozovatel rozvodné sítě Ukrenergo v sobotusdělil, že výrobci elektřiny jsou schopni pokrýt pouze tři čtvrtiny  spotřeby, což si vyžádalo omezení a výpadky elektřiny v celé zemi.

Prezident Volodymyr Zelenskij konstatoval, že ve 14 z 27 ukrajinských regionů a v Kyjevě došlo k omezení spotřeby elektřiny pro "více než 100 000" zákazníků v každém z regionů.

Sergej Kovalenko, provozní ředitel společnosti Yasno, která dodává energii Kyjevu, uvedl, že situace ve městě se zlepšila, ale zůstává "poměrně složitá". Naznačil, že obyvatelé by měli mít k dispozici alespoň čtyři hodiny elektřiny denně.

- Po středečním bezprecedentním nouzovém odstavení jaderných elektráren v zemi rostou obavy, že Rusko neúnavně útočí na ukrajinskou elektrickou síť a ohrožuje tak bezpečnost jaderných elektráren v zemi. Petro Kotin, prezident ukrajinské jaderné energetické společnosti Energoatom, uvedl, že všechny bezpečnostní mechanismy ve středu fungovaly, jak měly, ale dva generátory byly při tom poškozeny.

- Ukrajinské úřady postupně obnovují dodávku elektřiny, k čemuž přispělo i opětovné připojení čtyř jaderných elektráren v zemi, ale miliony lidí jsou po nejničivějších ruských náletech stále bez tepla a elektřiny.

- Rusko v sobotu pokračovalo v náporu na ukrajinská města útokem na Dněpr, při kterém bylo zraněno šest lidí a zničeno sedm domů, uvedl regionální gubernátor Valentyn Rezničenko.

- Od 9. listopadu, kdy se ruské síly stáhly z jižního města, které okupovaly osm měsíců, bylo v Chersonu zabito 32 civilistů, citoval deník Kyiv Independent šéfa ukrajinské národní policie Ihora Klymenka. Od té doby ruské jednotky často ostřelují Cherson.

- Ukrajina obvinila Kreml z oživování "genocidní" taktiky Josefa Stalina, když si Kyjev připomínal hladomor ze sovětské éry, který v zimě 1932-33 zabil miliony Ukrajinců.


- Volodymyr Zelenskij uspořádal v sobotu v Kyjevě summit se spojeneckými zeměmi, na němž byla zahájena iniciativa "obilí z Ukrajiny", jejímž cílem je vyvézt obilí v hodnotě 150 milionů dolarů do zemí nejvíce ohrožených hladomorem a suchem. Do poloviny příštího roku může být do některých nejchudších zemí světa v Africe vysláno až 60 ukrajinských lodí s obilím, uvedl ukrajinský prezident v prohlášení zveřejněném pro deník Guardian.

- Dlouholetý běloruský ministr zahraničí Vladimir Makej "náhle zemřel", uvedla státní tisková agentura Belta bez dalších podrobností. Bělorusko bylo spojencem Ruska a základnou za hranicemi pro invazi na Ukrajinu. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová na svém kanálu na Telegramu napsala, že "jsme zprávou o úmrtí šokováni". Makej se měl v pondělí v Minsku setkat s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

- Premiéři Litvy, Polska a Ukrajiny - Ingrida Šimonytėová, Mateusz Morawiecki a Denys Šmyhal - se v sobotu sešli v Kyjevě k jednání, aby projednali a znovu potvrdili svůj závazek spolupracovat "v boji proti ozbrojené agresi Ruska".

- Rusko odpaluje stárnoucí řízené střely zbavené jaderných hlavic na ukrajinské cíle, protože zásoby Vladimira Putina jsou  vyčerpané, naznačilo britské ministerstvo obrany. V sobotní zpravodajské zprávě ministerstva se uvádí, že zoufalá improvizace bojujících sil ruského prezidenta "pravděpodobně nedosáhne spolehlivých účinků".

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4183

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2022