Řecko: Na Korfu a Evii vypukly lesní požáry, 19 000 lidí uprchlo z Rhodosu

24. 7. 2023

čas čtení 4 minuty
 
Hasiči v Řecku se snaží zvládnout 82 požárů hořících po celé zemi, z nichž 64 vypuklo v neděli, v dosud nejteplejším dni léta


Kromě obrovských požárů na ostrově Rhodos, kvůli kterým muselo 19 000 lidí uprchnout, vypukly požáry také na ostrovech Evia a Korfu.

Na ostrově Evia úřady vyzvaly obyvatele čtyř  vesnic na jihu, aby se evakuovali do města Karystos, které leží západně od místa, kde požár postupuje.



 
Viceguvernér středního Řecka Giorgos Kelaiditis, který se nacházel poblíž jedné z vesnic, řekl státní agentuře ANA-MPA, že situace je obtížná. "Požár je sice vzdálen 2 km, ale vítr je silný, porost nízký, kouř hustý a vzduch se špatně dýchá," řekl. Severní Evii zpustošily lesní požáry v srpnu 2021.

Další požáry vyžadující evakuaci vypukly na severovýchodní straně ostrova Korfu a v severní části Peloponésu, poblíž města Aigio. Provoz na staré státní silnici Athény-Patras vedoucí přes pobřeží byl přerušen.

Těsně před nedělní půlnocí vyzvaly úřady k dalším evakuacím z Korfu a severního Peloponésu. V případě Korfu uvedly, že požár "postupuje na jihovýchod na široké frontě", a dodaly, že soukromá plavidla jsou v pohotovosti, aby vyzvedla evakuované osoby.

Požár, který vypukl západně od významného archeologického naleziště Epidaurus, včetně slavného antického divadla, byl částečně lokalizován, uvedli hasiči.

Ministerstvo pro klimatické změny a civilní ochranu uvedlo, že mimořádná událost na Rhodu vyvolala "největší evakuaci před požárem v zemi".

Místní policie uvedla, že 16 000 lidí bylo evakuováno po souši a 3 000 po moři z 12 vesnic a několika hotelů. Šest lidí bylo krátce ošetřeno v nemocnici kvůli dýchacím potížím. V nemocnici zůstala hospitalizována osoba, která při evakuaci hotelu upadla a zlomila si nohu, a těhotná žena, která je podle úřadů v dobrém stavu.

Řada turistů čekala na odlet domů z mezinárodního letiště na Rhodosu.

V sobotu a na začátku neděle prošlo letištěm 70 000 cestujících, z nichž část byla příletová, uvedlo ministerstvo. Ve svém oznámení údaje nerozdělilo podle příletů a odletů.

Britský turista Kevin Evans byl v sobotu se svou ženou a třemi malými dětmi dvakrát evakuován - nejprve z Kiotari do Gennadí, pak znovu, když se požár přiblížil k hlavnímu městu ostrova na severovýchodě, řekl britské tiskové agentuře PA.

"V Gennadi byla spousta lidí poslána z hotelů - mnozí jen v plavkách, protože jim bylo řečeno, aby všechno nechali v hotelu," řekl PA. "Když se setmělo, viděli jsme oheň na vrcholcích kopců v Kiotari. Říkali, že všechny hotely hoří."

Rhodoská cestovní kancelář Stelios Kotiadis potvrdila agentuře Associated Press, že evakuace byla ukvapená. "Nastala panika... Úřady byly přetížené," řekl.

Dodal však, že opuštěné hotely "jsou v mnohem lepším stavu, než se uvádí v sociálních médiích ... Budou připraveny ke znovuotevření velmi brzy, pokud k tomu dá civilní ochrana souhlas".

Kotiadis uvedl, že on a další cestovní kanceláře vyslali na jihovýchod ostrova autobusy, aby vyzvedly evakuované turisty. Museli jet delší cestou, protože silnice vedoucí po východní straně Rhodosu byla místy zablokovaná.

"V padesátimístných autobusech se tísnilo 80-90 lidí," řekl. Dodal, že 90 % evakuovaných turistů je z evropských zemí.

Řecké ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že na mezinárodním letišti Rhodos zřídili pracovníci asistenční službu pro návštěvníky, kteří ztratili své cestovní doklady.

Evropská unie vyslala na pomoc řeckým úřadům v boji s požáry značné posily. "Více než 450 hasičů a sedm letadel z EU působí v Řecku, kde se požáry rozrůstají po celé zemi," uvedl v neděli odpoledne komisař EU pro humanitární pomoc a krizové řízení Janez Lenarcic.



Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3260

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2023