Společnosti obchodující s ovocem v Srbsku dodávají součástky raket do Ruska

7. 8. 2023

čas čtení 2 minuty
Některé společnosti ze Srbska založené ruskými občany slouží podle specializovaných médií k obcházení sankcí uvalených EU a USA na Rusko a k nákupu komponentů používaných při výrobě zbraní a vojenského vybavení.

Podle tohoto portálu se Rusko snaží poskytovat svému vojenskému průmyslu komponenty zahraniční výroby ve všech směrech, což je nyní problém kvůli sankcím, takže se uchyluje k podvádění a nákupu prostřednictvím třetích zemí, včetně Srbska.

"Srbská média nedávno informovala, že některé společnosti založené ruskými občany slouží k obcházení sankcí EU a USA prostřednictvím nákupu zboží potřebného pro vojenskou výrobu, včetně GoodForwarding d.o.o. z Bělehradu. Tato tvrzení potvrzují komerčně dostupná data o mezinárodním obchodu, ke kterým měla balkánská bezpečnostní síť přístup," píše portál s tím, že se jedná o společnost registrovanou v Agentuře pro obchodní rejstříky pro obchod s ovocem a zeleninou.

Společnost je "významným zdrojem dodávek" do Ruska týkajících se mikročipů a desek plošných spojů od výrobců z Dálného východu a Západu, které jsou nezbytné pro výrobu raket, dronů a dalších zbraní a vojenského vybavení.

Data ukazují, že na konci loňského roku měla firma 42 transakcí se společnostmi z Číny, USA, Tchaj-wanu, Japonska, Velké Británie, Jižní Koreje, Malajsie a Thajska, jejichž komponenty byly následně exportovány do Ruska.

Portál dodává, že takové aktivity představují potenciální porušení řady mezinárodních sankcí a dohod a že podnikání této povahy je v rozporu s oficiální politikou Srbska.

"Ačkoli Bělehrad neuvalil na Rusko omezující opatření, srbská vláda uvedla, že nedovolí, aby se stal platformou pro obcházení mezinárodních sankcí," uvádí se v textu.

Zdroj v srbštině: ZDE

1
Vytisknout
3052

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2023