Divoké požáry na Havaji, které rozdmýchává silný vítr, si vynucují evakuace

10. 8. 2023

čas čtení 3 minuty
 
Třicet šest lidí zahynulo na Havajských ostrovech při divokých požárech

Pobřežní stráž zachránila více než  deset lidí, kteří utekli do oceánu, aby se vyhnuli kouři a plamenům 

Několik rozsáhlých požárů zuřících na Havaji si vynutilo hromadnou evakuaci a rozsáhlé výpadky elektřiny, zatímco pobřežní stráž USA zachránila nejméně 12 lidí, kteří utekli do oceánu, aby se vyhnuli kouři a plamenům.

Požáry, které se rozhořely v důsledku sucha a silného větru spojeného s hurikánem Dora, způsobily na ostrově Maui a zejména v turisticky oblíbeném městě Lahaina uzavření silnic a škody na budovách.

 


Další požáry na ostrově Havaj, známém také jako Velký ostrov, přiměly úřady k varování před možnou "hrozící katastrofou v důsledku škod na majetku a/nebo zranění osob".
.
Úřadující guvernérka Sylvia Luke (D) v úterý vyhlásila období nouzové pomoci, které potrvá nejméně do 15. srpna, a aktivovala Havajskou národní gardu, aby pomohla s evakuací a reakcí na katastrofu. 

Požáry zničily stovky hektarů v oblastech, jako jsou Kula, North Kohala a South Kohala.

Měsíce trvající sucho vyvolalo na Havajských ostrovech  riziko požárů.. Abnormálně suché podmínky  zde rychle vznikly v červnu a přetrvávají.

Na ostrovechpřišlo o elektřinu více než 14 000 odběratelů. Lidé, kteří se snažili odjet do bezpečí, psali na Twitteru, nedávno přejmenovaném na X, že jim cestu ztěžují dlouhá dopravní zpoždění a uzavírky silnic. Národní meteorologická služba varovala obyvatele, aby očekávali "obtížné cestování".

Videa sdílená na sociálních sítích ve středu ukazovala plameny zachvacující ulice města Lahaina, které má asi 13 000 obyvatel. V západní části ostrova Maui byla nedostupná záchranná telefonní služba.

Letiště Kahului, hlavní letiště na Maui, ukrývalo 2 000 lidí před přílety a zrušenými lety. Havajská vláda nedoporučila nedůležité letecké cesty do tohoto státu.

Hasiči zasahující u požárů se potýkali se silným větrem, který podle úřadů "znemožnil poskytnout leteckou podporu". Vítr bránil vrtulníkům shazovat na požáry vodu a shromažďovat další informace o plamenech, uvedla agentura Associated Press. Jeden hasič pracující na západním Maui se nadýchal kouře, byl převezen do nemocnice a jeho stav byl v úterý stabilizovaný, uvedly úřady.


"Pro náš ostrov je to určitě jeden z náročnějších dnů vzhledem k tomu, že se jedná o více požárů, více evakuací v různých oblastech okresu," řekla agentuře AP v úterý pozdě večer mluvčí okresu Maui Mahina Martinová.

Starosta okresu Maui Richard Bissen vydal prohlášení o mimořádné situaci a uvedl, že v oblasti došlo ke strukturálním škodám, jejich rozsah však není jasný. Několik škol na Maui bylo v důsledku silného větru uzavřeno a úředníci se odvolávali na "nebezpečné podmínky v areálu školy a škody" způsobené požáry křovin a počasím. Státní ministerstvo školství ve středu uvedlo, že střední škola na Maui bude sloužit jako evakuační úkryt.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2709

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2023