BBC upouští od slova "militant" jako výchozího označení pro Hamás, ale ani nadále nebude používat výraz "teroristická organizace"

24. 10. 2023

čas čtení 2 minuty
BBC mění postoj k používání výrazu kvůli kritice za zpravodajství o konfliktu mezi Izraelem a Gazou, informují Daniel Thomas a George Parker.

BBC změnila svůj postoj k používání slova "militantní" k popisu Hamásu v reakci na kritiku v posledních týdnech kvůli tomu, jak britská veřejnoprávní stanice informovala o konfliktu v Izraeli a Gaze.

Rada zástupců britských Židů, židovská komunitní organizace, uvedla, že na pátečním setkání s generálním ředitelem BBC Timem Daviem tento potvrdil, že již není praxí BBC označovat Hamás za "militanty".

Řekl, že televize bude místo toho pokračovat v popisování skupiny jako teroristické organizace zakázané britskou vládou a dalšími, nebo jednoduše jako Hamás.

BBC dodala, že "po několik dní jsme nepoužívali slovo 'militantní' jako výchozí popis pro Hamás, protože jsme zjistili, že tento popis je pro naše publikum méně přesný, jak se situace vyvíjí".

BBC se také stala terčem kritiky Izraele a britských politiků kvůli rané zprávě o bombovém útoku na arabskou nemocnici Al-Ahli ve městě Gaza, kdy příčina výbuchu nebyla ověřena.

Ve čtvrtek BBC uvedla, že uznává, že "i v této rychle se vyvíjející situaci bylo špatné spekulovat tímto způsobem", ale dodala, že korespondent, který informoval o výbuchu, "v žádném okamžiku nehlásil, že šlo o izraelský úder".

Davie se také příští týden setká s výborem konzervativních poslanců. Davie bude pravděpodobně dotázán na to, jak televize o konfliktu informuje.

Britská vláda se blíží ke klíčovému rozhodnutí o budoucím financování BBC. Konzervativní ministři usilují neustále o snižování  koncesionářských  poplatků pro  BBC tím, že je navážou na nejnižší možnou míru inflace, podle lidí obeznámených s touto záležitostí.

Vládní úředníci uvedli, že ministryně kultury Lucy Frazerová "zvažuje možnosti", jak měřit inflaci a omezit plánované zvýšení poplatku kvůli obavám z rostoucích životních nákladů.

Licenční poplatek je stanoven na 159 liber ročně až do dubna 2024, kdy se bude zvyšovat v souladu s inflací po dobu čtyř let, podle dohody uzavřené v loňském roce.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4689

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2023