Britský poslanec byl dlouze vyslýchán před letem do Kanady, protože se jmenuje Mohammad

24. 10. 2023

čas čtení 3 minuty
Britská Dolní sněmovna vyslechla stížnost o tom, že labouristický poslanec Mohammad Yasin odveden stranou na Heathrow a Toronto a dlouze vyslýchán, přestože cestoval v rámci oficiální cesty parlamentu

Poslanci bylo zabráněno nastoupit na palubu letadla do Kanady s dalšími členy parlamentu, „protože se jmenuje Mohammad“, dověděla se v pondělí britská Dolní sněmovna.

Mohammad Yasin, labouristický poslanec za Bedford, měl odletět do Kanady s dalšími poslanci z posleneckého výboru pro sociální otázky, bydlení a komunitu v Dolní sněmovně, ale  byl minulý týden zdržen kvůli výslechu „na značnou dobu“ na letištích v obou zemích.

 

Předseda výboru Clive Betts konstatoval, že tento incident je nepřijatelný kvůli jeho „rasistické a islamofobní povaze“ a že si bude písemně stěžovat kanadskému vysokému komisaři ve Spojeném království.

Dodal, že se jeho kolegy ptali, zda má u sebe nůž nebo jinou zbraň a kde se narodil, když si ho vzali stranou úředníci z Air Canada.

Yasin poté podstoupil podobný výslech úředníků na své zpáteční cestě do Spojeného království, řekli poslanci.

Betts, který vznesl procedurální námitku ohledně „vážného incidentu“, řekl Dolní sněmovně: „Když se výbor odbavil na  Heathrow pro let, všichni poslanci prošli s výjimkou poslance za Bedford, který byl zpožděn kvůli výslechu. po značnou dobu. "Bylo mu řečeno, že to bylo proto, že se jmenuje Mohammad."

Betts dodal: „Výslech provedli úředníci z Air Canada a tedy kanadská vláda, a to i přesto, že již dostal vízum ke vstupu do Kanady. Poté, co s pomocí mého referenta výboru prokázal, že je poslancem, mu nakonec bylo umožněno projít.

Na letišti v Montrealu byly stejné problémy vzneseny kanadskými imigračními úředníky. Při návratu na letišti v Torontu na zpáteční cestě byl znovu vyslýchán a dostal se do letadla až s pomocí britského  generálního konzula, který byl velmi nápomocný.

Betts dále řekl, že Yasin „dostal omluvu od parlamentního tajemníka kanadského ministrovi pro imigraci a od společnosti Air Canada“, ale „vzhledem k rasistické a islamofobní povaze těchto probl=mů“ plánuje „napsat stížnost kanadskému vysokému komisaři v Londýně“.

Dodal: „Je důležité uvést tyto obavy do parlamentního záznamu. Bylo naprosto nepřijatelné, aby se s příslušníkem tohoto parlamentu  zacházelo tímto způsobem. "Protože to byl poslanec, mohl letět." Pokud by však byl jedním z našich voličů, kteří by byli takto napadáni, mohl by mu být vstup do letadla odmítnut“

Zástupce předsedy Dolní sněmovny  Roger Gale odpověděl: „Jsem si jistý, že celý dům bude sdílet zděšení z toho, jak se s poslancem za Bedford zachází. Je to zcela nepřijatelné. Ale je to obzvláště znepokojivé, protože se to stalo během oficiální cesty za parlamentními záležitostmi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2857

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2023