Zachraňuje Ozempic dánskou ekonomiku, nebo je to další Nokia?

23. 10. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty


Různí slavní lidé, kteří bývali baculatí, se najednou ukazují jako velmi štíhlí. Manželka britské rockové hvězdy Ozzyho Osbourna Sharon nedávno varovala před nebezpečím tohoto nového zázračného léku, který jako vůbec první účinně a poměrně rychle spaluje spoustu kilogramů. Užívala ho a zhubla víc, než chtěla, a měla psychickou a emocionální nerovnováhu. Ale v tomto dánském léku jde o víc než o celebrity a hubnutí, dvě témata, která jsou takzvaně bulvární. Ozempic způsobil revoluci v dánské ekonomice, ovlivňuje dánský akciový trh i HDP.


 
Farmaceutická společnost Novo Nordisk, výrobce přípravku Ozempic, vynesla Dánsko na vrchol evropské burzy poté, co předstihla giganty Nestlé a LVMH v tržní hodnotě, a stala se zásadní pro udržení růstu hrubého domácího produktu neboli HDP země v roce 2023: vytvořila Ozempic, lék považovaný za revoluční pro léčbu cukrovky 2. typu a obezity. Lék je založen na semaglutidu, který snižuje chuť k jídlu. 

Netrvalo dlouho a stal se také spojencem v oblasti estetického hubnutí, především proto, že je snadno k dostání bez lékařského předpisu. Jedná se o pero, které se aplikuje jednou týdně na kůži, dostupné ve třech dávkách: 0,25 mg, 0,50 mg a 1 mg.  V Dánsku je lék dokonce dotován vládou. Je na seznamu státem dotovaných léků pro osoby podstupující léčbu, které splňují kritéria stanovená ministerstvem zdravotnictví.

Společnost Novo Nordisk je v posledních letech největším plátcem daní v Dánsku. V roce 2021 pomohla dánské vládě dosáhnout nejvyšších daňových příjmů za posledních osm let. 

Akcie společnosti v roce 2023 posílily o 52 %. Po tomto boomu se jejich tržní hodnota odhaduje na více než 412 miliard eur.

Novo Nordisk sesadil z burzy LVMH, čímž ukončil dvouapůlletou vládu této francouzské luxusní skupiny. Cena akcií dánské společnosti se za poslední tři roky téměř ztrojnásobila, zatímco cena akcií LVMH, která je domovem módních značek Louis Vuitton a Dior, se zdvojnásobila. Podle údajů agentury Bloomberg jsou po společnosti Novo Nordisk nejhodnotnějšími evropskými společnostmi: LVHM (336,7 miliardy eur), Nestlé (278,1 miliardy eur) a ASML HLDG (226,7 miliardy eur).

Celý tento růst dodal dánské ekonomice nový impuls. Farmaceutický sektor se zasloužil o zabránění technické recese a zvrácení příznaků z první poloviny roku. Bez výsledků tohoto odvětví by HDP země v daném období klesl o 0,3 %. S farmaceutickými společnostmi dánská ekonomika vzrostla o 1,7 procenta. 

Společnost patří s 21 000 přímými zaměstnanci k nejvýznamnějším zaměstnavatelům v zemi. Pro pochopení rozsahu: pouze 118 dánských společností má více než tisíc zaměstnanců. 

Před dvěma lety společnost uvedla na trh přípravek Wegovy, rovněž založený na semaglutidu, určený k léčbě obezity. Za krátkou dobu na americkém a skandinávském trhu se již stal stejně populárním jako jeho "bratranec". V polovině letošního roku byl Wegovy uveden na trh ve Velké Británii a posílil výsledky farmaceutické společnosti.

Při všem tom povyku rostou obavy z takzvaného "Nokia efektu", kdy ekonomika země závisí na jediné společnosti. Nokia, finský telekomunikační gigant, byla po desetiletí zodpovědná za přibližně třetinu finského HDP.


1
Vytisknout
3255

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2023