Británie: Z ohromujících výsledků dvojích doplňovacích voleb zdá se vyplývá, že britští konzervativci opravdu už končí

20. 10. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty
Ve čtvrtek se konaly v Anglii dvoje doplňovací volby za odcházející konzervativní poslance v historicky zcela nadšeně konzervativních dvou volebních okrscích. V obou z nich spektakulárně zvítězili labouristé.



V okrsku mid-Bedfordshire se hlasovalo za odešlou bývalou konzervativní ministryni kultury Nadine Dorries, rekordně hloupou osobu, která se pokoušela zprivatizoval televizní stanici Channel 4 (ta je financována z reklam, ale veškerý zisk jde přímo do programů, nikoliv do žádných dividend akcionářů, tak to určila kdysi vláda Margaret Thatcherové) a vůbec nevěděla, jak je financována. Nadine Dorries byla nadšenou stoupenkyní Borise Johnsona i uprostřed jeho neuvěřitelných skandálů a hájila ho i v době, kdy ho kvůli jeho skandálům z premiérské funkce odstranili konzervativní poslanci. Doufala, že ji Johnson za odměnu povýší do šlechtického stavu a udělá ji členkou Horní sněmovny. Když se to nestalo, urazila se a vyhrožovala, že ze svého poslaneckého místa odstoupí. Dlouhé měsíce ale neodstoupila a voliči v jejím volebním okrsku si stěžovali, že nedělá vůbec žádnou poslaneckou práci, vůbec se tam nevyskytovala. 

V druhém tvrdě konzervativním volebním okrsku Tamworth se hlasovalo po odchodu konzervativního poslance Chrise Pinchera, který musel odejít z Dolní sněmovny, protože tam sexuálně obtěžoval nějaké mladé muže.

Obojí myslím vypovídá dost o stavu dnešní britské Konzervativní strany.

Z úspěchu labouristů bude toryovským poslancům běhat mráz po zádech, píše deník Guardian. Pokračuje:

Přestože toryové budou poukazovat na nejasné okolnosti, za nichž dosavadní poslanci v Tamworthu i Mid Bedfordshire, Chris Pincher a Nadine Dorries, opustili svá křesla, z úspěchu labouristů bude konzervativním poslancům běhat mráz po zádech hned z několika důvodů.

Prvním je samotný rozsah ztrát. Tabulky rekordů doplňovacích voleb, pokud jde o výkyvy a největší zvrácené většiny, se stále více plní hlasováními, která se konala od roku 2019, a nyní k nim přibude další.

Konzervativní většina 24 664 hlasů Dorriesové byla početně největší ztrátou v doplňovacích volbách přinejmenším od roku 1945, možná vůbec, protože labourista Alistair Strathern získal většinu 1 192 hlasů.

Zatímco v Tamworthu se jednalo  o něco menší většinu, příklon k druhé nové labouristické poslankyni Sarah Edwardsové ve výši 23,9 procentního bodu ve prospěch její strany od toryů byl dokonce větší než příklon 23,7 procentního bodu v červencových doplňovacích volbách v Selby a Ainsty.

Druhým důvodem labouristické radosti a konzervativní nervozity je způsob, jakým se labouristé protlačili k vítězství v Mid Bedforshire navzdory plnému souběžnému úsilí obávané liberálnědemokratické mašinerie doplňovacích voleb, která od roku 2021 přinesla čtyři masivní vítězství.

Liberální demokraté trvali na tom, že v tomto převážně venkovském křesle mohou zlákat k přechodu k nim pouze dostatek konzervativních hlasů. Nakonec jejich počet hlasů vzrostl, ale i oni byli převálcováni labouristickou mašinérií, která byla jasně motivována vyhlídkou na vládu.

Výsledek Mid Beds v sobě nese i další špatné znamení pro Sunaka a jeho stranu: způsob, jakým se angličtí voliči stále lépe rozhodují, koho je třeba takticky spojit, aby sesadili konzervativce.

To je uprostřed hluku parlamentních voleb vždy těžší, ale rozhodnutí voličů více se semknout kolem labouristů, jakmile bylo jasné, že mají větší šanci, ukazuje pravděpodobně novou úroveň soustředění v antikonzervativním hlasování.

Dalším důvodem k obavám konzervativců je způsob, jakým k tomu všemu došlo, a to do značné míry díky propadu jejich hlasů, který je výsledkem nespokojenosti s vládou a odcházejícími poslanci, a také zmizením místní podpory Konzervativní strany, čehož si místní toryové velmi všímají.

Volební účast v doplňovacích volbách je vždy nižší, ale hlasy toryů byly v obou oblastech nápadně nižší, protože tisíce příznivců zůstaly doma.

V Tamworthu získala labouristka Edwardsová o necelých 1 000 hlasů více, než se její straně podařilo v roce 2019, ale konzervativní kandidát Andrew Cooper získal 10 403 hlasů, což je prakticky jen  třetina Pincherova výsledku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

2
Vytisknout
2781

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2023