O migraci a federální hranici Unie

24. 10. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty
V nedělních Otázkách V. Moravce probíhala zmatená debata o terorismu a migraci. Když pominu spory mezi ministrem Rakušanem a opoziční poslankyní Vildumetzovou, které nestojí snad ani za zmínku, zajímavá byla vyjádření experta na terorismus a pravicový extremismus z Masarykovy univerzity, pana Mareše.

Podle něj Unie prý nezvládá migraci a bude nucena použít tvrdé, nehumánní prostředky, aby tzv. nelegální migranty odstrašila. Do toho člověk čte čerstvé prohlášení kancléře Scholze, že je třeba mnohem rychleji a masově deportovat migranty, kterým byl v Německu odmítnut azyl. Ostatně růst krajní pravice v Německu je podle všeho spojen právě s migrací. Na druhé straně: proč má ta partaj tedy největší podporu právě v bývalé NDR, nejméně zasažené migranty?

Zdá se, že masivní migraci se Unie do budoucna nevyhne. Pikantní je přitom volání po lepší ostraze vnějších hranic od těch, kdo zároveň odmítají federalizaci, která jedině může vést k nasazení společných jednotek na společné hranici. Ale podívejte se na federální USA a jejich hranici s Mexikem. Dokázala by Unie chránit lépe tu „naši“ hranici na jihu Evropy?

Já osobně stojím jednoznačně za přijímáním uprchlíků a vstřícností k migrantům, dokonce a právě i těm údajně „nelegálním“. Ovšem je také jasné, že na azyl nemůže mít právo každý příchozí bez ohledu na to, odkud a proč vlastně přichází, stejně tak je jasné, že integrace příchozích má své limity.

Vidíme to dokonce i v Dánsku nebo ve Švédsku. Pořád si myslím, že správná odpověď Unie na migraci je lepší zvládání integrace než odrazování, nota bene brutálními prostředky, uprchlíků od jejich cesty do bezpečí a svobody. Téma je to ovšem velmi vážné a politicky zneužitelné.

Kdo dnes vlastně připomene Viktoru Orbánovi jeho neslavný plot proti migrantům, u nějž se nechal svého času fotit i šéf ODS Petr Fiala? Copak Německo, Česko, Polsko nezavírají hranice právě kvůli migrantům, kteří proudí na západ přes Maďarsko a Slovensko? Vidíme tak, k čemu jsou vlastně ty ploty.

K tomu, aby se u nich politici mohli fotit. Stejný význam mají výzvy Čechů k lepší ochraně vnějších hranic. Je to jen politicky příjemné plivnutí do tváře Italům, Řekům, Francouzům a Španělům. Buď jsou to hranice Unie, a pak potřebujeme federaci a federální řešení, nebo jsou to hranice národních států, a pak jim do toho nějací Češi nemají moc co mluvit.

Ty země nesou tíhu migrace nejtvrději, české vlády na ně dělaly jen dlouhý nos. Ano, důsledkem nezvládnuté migrace může být zavírání hranic mezi státy Unie a nakonec její rozklad. A pokud se dostanou do čela unijních zemí strany jako AfD, není vyloučen ani návrat k nacismu a válkám v západní a střední Evropě.

1
Vytisknout
2818

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2023