Američané chtějí v Gaze příměří. To jejich politici jsou mimo mísu

16. 11. 2023

čas čtení 4 minuty

Před dvěma lety se filmař Mohannad Abu Rizk ptal dětí v Gaze na jejich sny. Jedna mladá dívka odpověděla: "Mým snem je, abychom zůstali naživu a žili v míru. Máme právo zůstat naživu."

Je jednou z 2,2 milionu Palestinců žijících v hustě obydleném pásmu Gazy pod 56 let trvající izraelskou okupací - a 16 let trvající blokádou, která je připravuje o potraviny, vodu, elektřinu a svobodu pohybu. Mezinárodní skupiny na ochranu práv dnes tento systém klasifikují jako apartheid, píše politoložka Farrah Hasen.

Je také jednou z Palestinců, které izraelští představitelé nazývají "lidskými zvířaty" a "dětmi temnoty", když na Gazu dopadají bomby. Není jasné, zda je tato dívka s velkýma oduševnělýma hnědýma očima stále naživu, ale přibližně polovina z více než 10 000 Gazanů zabitých izraelskou armádou jsou děti.

Všechny lidské životy jsou cenné. Vražda více než tisíce Izraelců, kterou 7. října spáchal Hamás, byla ohavným zločinem. Izraelské rodiny si zaslouží spravedlnost a bezpečný návrat svých blízkých, kteří byli drženi jako rukojmí. Nevybíravým bombardováním a kolektivním trestáním palestinských civilistů - kteří nejsou synonymem Hamásu ani nejsou zodpovědní za jeho zločiny - však nedosáhneme ani jednoho, ani druhého.

Pro většinu Američanů to není kontroverzní názor. V nedávném průzkumu 66 % Američanů podpořilo okamžité příměří jako krok k míru a spravedlnosti pro Palestince i Izraelce.

Bohužel, naši volení představitelé je zatím neposlouchají.

Místo podpory příměří prezident Biden požádal o vojenskou pomoc Izraeli ve výši 14,3 miliardy dolarů nad rámec 3,8 miliardy dolarů, které již daňoví poplatníci každoročně posílají. A když několik demokratů ze Sněmovny reprezentantů, včetně poslankyně Rashidy Tlaib (D-MI), v říjnu vyzvalo k příměří, tiskový mluvčí Bílého domu se neudržel: "Domníváme se, že je to odporné a hanebné."

Rétorika GOP byla ještě odpudivější. Reprezentant Brian Mast (R-FL) přirovnal "nevinné Palestince" k "nevinným nacistům", zatímco republikán Max Miller (R-OH) vyzval, aby byla Gaza "vykuchána" a "přeměněna na parkoviště". Místo aby republikáni ve Sněmovně reprezentantů usilovali o mír, soustředili svou energii na zlou vůli odsoudit Tlaib, jedinou palestinskou Američanku v Kongresu.

Tato dehumanizující a nebezpečná rétorika podněcuje zločiny z nenávisti, které se od 7. října stupňují proti arabským a muslimským Američanům - včetně vraždy šestiletého palestinského Američana Wadea Al-Fayoumeho a pokusu o vraždu jeho matky v Illinois. Nedávno byl hospitalizován muslimský student na Stanfordu poté, co ho při podezření na zločin z nenávisti srazilo auto.

Dozvuky války jsou cítit také v mrazivé atmosféře strachu a represí, která arabským Američanům a muslimům, jako jsem já, bolestně připomíná dny po útocích z 11. září. Vysokoškolští studenti čelí obtěžování za to, že podepsali prohlášení na podporu Palestinců nebo kritizovali izraelskou vládu. Jiní přišli o pracovní nabídky.

Navzdory snahám o očernění a umlčení se však lidé staví za základní lidskou důstojnost. Desetitisíce Američanů pochodovaly 4. listopadu ve Washingtonu na podporu příměří. Hnutí za příměří v celé zemi nadále roste.

Veterán ministerstva zahraničí Josh Paul 17. října na protest rezignoval a označil spěch USA s dodávkami dalších zbraní Izraeli za "krátkozraký, destruktivní, nespravedlivý a v rozporu s hodnotami, které veřejně vyznáváme". A více než 400 zaměstnanců Kongresu podepsalo prohlášení požadující příměří v Gaze.

Gaza čelí humanitární katastrofě. Není tam jídlo, voda ani bezpečí. Mnozí odborníci varují, že tam pravděpodobně probíhá genocida. USA musí zastavit financování tohoto útoku, který povede pouze ke ztrátám na životech dalších Palestinců a Izraelců - a k prohloubení rostoucí islamofobie a antisemitismu, které nemají v naší společnosti místo.

Naši volení představitelé musí naslouchat většině Američanů, kteří požadují mír, aby Palestinci mohli žít svobodně, místo aby o něm jen snili.

 

Celý text v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2278

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2023