Snaha britské vlády obejít ochranu lidských práv uprchlíků je nestoudná a nezákonná

8. 12. 2023

čas čtení 2 minuty
Návrh zákona deportaci uprchlíků do Rwandy je bezcitný, nemorální a útočí na základní ochranu, která nám všem zajišťuje bezpečí.

Naléhavě žádáme britský parlament, aby návrh zákona o Rwandě zamítl.


Sacha Deshmukh, výkonný ředitel Amnesty International UK, v reakci na nový britský návrh zákona o azylu, v jehož rámci chce Británie deportovat uprchlíky do Rwandy,  předložený britskou vládou, konstatoval:

 

"Pokus britské vlády odstranit - nebo v žargonu 'neuplatnit' - základní lidská práva zranitelných a často traumatizovaných lidí je bezcitný, nemorální a útočí na základní ochranu, která nám všem zajišťuje bezpečí.

Lidé, kteří uprchli před pronásledováním a válkou v zemích, jako je Afghánistán, Írán, Sýrie a Etiopie, mají právo hledat bezpečné místo a zaslouží si mnohem víc než toto.  

Snaha britské vlády obejít jasné rozhodnutí nejvyššího britského soudu, že Rwanda není bezpečnou zemí pro uprchlíky, zavání zoufalstvím a znamená novou úroveň nezákonnosti.

Snahy dodržovat jen fragmenty zákonů o lidských právech nebo Evropské úmluvy o lidských právech a jejich porušování je nehorázným přístupem k domácímu i mezinárodnímu právu v oblasti lidských práv.  

Jak můžeme mít důvěru v britské ministry, že budou chránit jakákoli naše práva, když se takový zjevný pokus o ignorování právního státu stane zákonem parlamentu?  

Důrazně vyzýváme britskou Dolní sněmovnu, aby tento návrh zákona zamítl - prostě a jednoduše to porušuje mezinárodní právo."


1
Vytisknout
2219

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2023