USA uvalily sankce na 17 tankerů ruské stínové flotily

19. 1. 2024

čas čtení 2 minuty
Spojené státy nadále uvalují sankce na tankery a firmy, u nichž bylo zjištěno, že porušují požadavek na dodržování cenového stropu pro ruskou ropu. Zpřísnění sankční politiky na konci loňského roku již přineslo výsledky (spolu s poklesem světových cen): Příjmy Ruska z vývozu ropy v prosinci klesly o 9 % ve srovnání s listopadem a cena ropy Ural opět klesla pod úroveň 60 dolarů za barel.

Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC) amerického ministerstva financí určil 17 tankerů pro přepravu ropy, ropných a chemických produktů. Všechny plují pod vlajkou Libérie a jsou spojeny se společností Hennesea Holdings z Abú Dhabí, na níž byla rovněž uvalena omezující opatření.

Od vypuknutí války na Ukrajině a následného zavedení cenového stropu pro nákup ropy a ropných produktů ze strany západních zemí loni v zimě vzniklo mnoho firem, které spravují tankery ze stínové flotily. Po prvních několika měsících dodržování stropu tyto tankery stále častěji přestávaly dodržovat cenová omezení. Některé přitom nadále využívaly služeb západních pojišťovacích a finančních společností a poskytovaly jim nepravdivé informace o nákladech za nakoupenou ropu.

Na konci loňského roku začaly Spojené státy uvalovat sankce na tyto společnosti a tankery, především z Turecka a Spojených arabských emirátů. "V důsledku zintenzivnění vyšetřování (porušení sankcí) americkým ministerstvem financí" se v prosinci zvýšil diskont hlavní třídy ruské ropy Urals vůči Brentu, uvedla ve čtvrtek Mezinárodní energetická agentura (IEA) ve své měsíční zprávě o situaci na světovém trhu s ropou.

Přestože se průměrná denní dodávka ropy a ropných produktů z Ruska zvýšila o 500 000 barelů na 7,8 milionu barelů, příjmy z vývozu se podle IEA snížily oproti listopadu o téměř 9 % na 14,4 miliardy dolarů. Vážená průměrná cena ruské ropy, včetně prémiového ESPO stupně, klesla o více než 10 % a činila 64,1 dolarů za barel.

Zvýšení spreadu ve vztahu k ceně Brentu způsobilo asi třetinu poklesu ceny Uralu, zbytek lze vysvětlit obecným poklesem světových cen, které klesly pod 80 dolarů za barel, poznamenala IEA.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
1909

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2024