Německo odsoudilo nikaragujská tvrzení o genocidě v Gaze

10. 4. 2024

čas čtení 5 minut
Nikaragua uvedla, že to, že Německo shazuje pomoc do Gazy a zároveň dodává Izraeli zbraně, vypadá jako "ubohá výmluva" pro Palestince. Berlín uvedl, že obvinění jsou "jednostranná".

Nikaragua během prvního slyšení v případu "genocidy" u Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu uvedla, že je "extrémně naléhavé", aby Německo zastavilo vývoz zbraní do Izraele.

Nikaragua obvinila Německo kvůli podpoře Izraele z porušování Úmluvy o genocidě a válečného práva.

Co bylo dosud řečeno?

Alain Pellet, právník Nikaraguy, řekl, že Německo musí zastavit vývoz zbraní do Izraele, protože by mohly být použity ke spáchání genocidy.

"Německo si bylo a je plně vědomo rizika, které zbraně, které poskytlo a nadále poskytuje Izraeli," řekl.

V posledních měsících Německo také shazovalo humanitární pomoc Palestincům v Gaze. Nikaragua označila tento krok za "ubohý".

"Je to skutečně ubohá výmluva pro palestinské děti, ženy a muže, aby na jedné straně poskytovali humanitární pomoc, a to i prostřednictvím shozů, a na druhé straně poskytovali vojenské vybavení, které se používá k jejich zabíjení a vyhlazování," řekl Daniel Mueller, právník Nikaraguy.

Nikaraguaský velvyslanec v Nizozemsku Carlos José Arguello Gomez ve svém pondělním úvodním projevu u soudu řekl, že "nemůže být pochyb o tom, že Německo... si bylo dobře vědomo a je si dobře vědomo přinejmenším vážného rizika spáchání genocidy" v pásmu Gazy.

"Německo nedodržuje svůj vlastní závazek zabránit genocidě nebo zajistit respekt k mezinárodnímu humanitárnímu právu," dodal.

Mluvčí německého ministerstva zahraničí Sebastian Fischer v pondělí řekl, že "Německo neporušilo ani Úmluvu o genocidě, ani mezinárodní humanitární právo a my to plně prokážeme před Mezinárodním soudním dvorem".

Německo obvinění vznesená Nikaraguou odmítlo a v úterý se chystá předložit své argumenty u Mezinárodního soudního dvora.

Jaké je pozadí případu?

Německo je významným vývozcem zbraní do Izraele, podle údajů ministerstva hospodářství poslalo v roce 2023 vojenské vybavení a zbraně v hodnotě 326,5 milionu eur (353,70 milionu dolarů). Podle Stockholmského mezinárodního institutu pro výzkum míru je pouze na druhém místě za USA v dodávkách zbraní Izraeli.

Případ Nikaraguy navazuje na dřívější případ předložený Jihoafrickou republikou, která obviňuje Izrael z genocidy při jeho vojenské ofenzívě v Gaze – obvinění, která Izrael opakovaně popírá.

Německo je již dlouho věrným spojencem Izraele a jeho lídři, včetně kancléře Olafa Scholze, opakovaně uvádějí právo Izraele na existenci jako "státní zájem" Německa.

To pokračovalo i po teroristických útocích Hamásu ze 7. října, při nichž zahynulo asi 1 200 lidí.

Následná izraelská vojenská ofenzíva v Gaze si podle ministerstva zdravotnictví vedeného Hamásem vyžádala více než 33 000 zabitých Palestinců.

Ve svém dřívějším podání u soudu Nikaragua tvrdila, že poskytnutím politické, finanční a vojenské podpory Izraeli a zrušením financování Agentury OSN pro pomoc Palestincům "Německo usnadňuje páchání genocidy a v každém případě selhalo ve své povinnosti udělat vše, co je v jeho silách, aby zabránilo spáchání genocidy".

"Selhání Německa je o to trestuhodnější, pokud jde o Izrael, vzhledem k tomu, že Německo má s ním samozvaný privilegovaný vztah, který by mu umožnil užitečně ovlivňovat jeho chování," uvádí se v podání.

O čem bude ICJ rozhodovat?

Nikaragua požádala soud, aby nařídil Německu zastavit dodávky zbraní a další vojenské pomoci Izraeli a zvrátit své rozhodnutí pozastavit financování agentury OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA.

Ačkoliv se případ vznesený Nikaraguou zaměřuje na Německo, nepřímo se zaměřuje i na izraelské vojenské tažení v Gaze.

Během slyšení v jihoafrickém případu proti Izraeli na začátku tohoto roku izraelský právní poradce Tal Becker řekl soudcům u soudu, že země bojuje "válku, kterou nezačala a nechtěla".

Lawrence Hill-Cawthorne, docent práva na univerzitě v Bristolu, řekl DW, že případ Nikaraguy proti Německu "není prvním státem, který tvrdí, že v Gaze dochází k tomuto druhu násilí".

Cawthorne dodal, že "v Gaze dochází ke značnému množství vážných porušení mezinárodního práva, a tato porušení jsou taková, že neznamenají pouze odpovědnost Izraele, ale mohou vést také k odpovědnosti všech ostatních států na světě za to, že těmto porušením nezabránily."

Hill-Cawthorne řekl, že takové případy jsou příkladem "soudních sporů ve veřejném zájmu" s cílem "chránit zájmy celého mezinárodního společenství".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1130

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2024