Německo: Pistorius požaduje výrazně více peněz – a varuje před "zmrazením zbrojení"

12. 4. 2024

čas čtení 3 minuty
Ministr obrany Pistorius jde do boje o peníze naplno. Za zavřenými dveřmi vysvětlil poslancům EP svá přání. A představoval si, čemu by vojáci mohli v nejhorším případě čelit, informují Matthias Gebauer a Marina Kormbaki.

Ministr obrany Boris Pistorius (SPD) chce v nadcházejících jednáních o rozpočtu s ministrem financí Christianem Lindnerem (FDP) dosáhnout výrazného navýšení rozpočtu na rok 2025. Podle informací Spiegelu ministr v úterý odpoledne varoval Stranu zelených, že dosud plánovaný rozpočet ve výši 52 miliard eur nestačí na další modernizaci Bundeswehru. Bez výrazného zvýšení takzvaného paragrafu 14, řekl ministr za zavřenými dveřmi, bude Bundeswehru hrozit "zmrazení zbrojení".

Pistorius před poslanci spočítal, že v příštím roce bude mít kvůli vysokým provozním a personálním nákladům Bundeswehru jen malý prostor pro nové investice. Konkrétně podle aktuálních propočtů mu zbývá pouze 500 milionů eur z 52 miliard eur, které zbývají na nové nákupy, zbytek rozpočtu je již přidělen. To, co laikovi zní jako hodně peněz, není nic jiného než počáteční kapitál při nákupu zbraňových systémů, jako jsou tanky nebo stíhačky – například nový tank Leopard stojí kolem 30 milionů eur.

Účastníci schůzky chápali ministrovy výroky jako oznámení, že Pistorius hodlá v nadcházejících jednáních o rozpočtu s Lindnerem předložit významnou přirážku k § 14. Pistoriovi experti spočítali, že sekce by se musela zvýšit nejméně o 4 až 6,5 miliardy eur, aby bylo možné zahájit nezbytné nové investice, a že Německo by dosáhlo takzvané dvouprocentní kvóty NATO ve výdajích na obranu.

Příští týden mají jednotliví ministři oznámit své požadavky na rok 2025 ministru financí Lindnerovi. Pistoriova varování mají předem podpořit jeho požadavky. Lindner vyzval všechna ministerstva, aby byla striktně úsporná. Pistoriovy požadavky rozhovory pravděpodobně velmi zkomplikují.

Ministr už několik dní neúnavně vysvětluje obrovské finanční potřeby Bundeswehru, aby získal podporu parlamentu, ale také veřejnosti. V pondělí si udělal hodně času na rozhovor pro ZDF a nemluvil téměř o ničem jiném. Poměrně svižně označil za nereálný návrh svého vládního kolegy Lindnera zajistit pro Bundeswehr více peněz prostřednictvím úspor na jiných ministerstvech. "Nebude to jen o přerozdělování částek, o kterých mluvíme," řekl Pistorius.

Pistorius dokonce nevyloučil, že se znovu zadluží, což je pro Lindnera a FDP tabu. "V případě pochybností budeme muset také mluvit o dalších dluzích," řekl během pozoruhodného vystoupení na ZDF, "v této koalici nebo v té příští." Ministr chce dát jasně najevo, že otázka modernizace a přezbrojení Bundeswehru rychle nezmizí. Zároveň se poprvé dostal do kolizního kurzu s Lindnerem, který striktně odmítá změkčení dluhové brzdy.

Pondělní rozpočtová ofenzíva se zdála být organizovaná. Již brzy ráno se ministr na berlínském letišti rozloučil s předsunutým velením plánované německé bojové brigády v Litvě. Ještě před odjezdem šéf armády v televizi prohlásil, že stálé umístění jednotky na východním křídle NATO vytváří obrovské mezery v jednotkách doma, které je třeba rychle zaplnit.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
1407

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2024