Polský premiér Donald Tusk obvinil evropské politiky z pokrytectví

2. 7. 2011

čas čtení 2 minuty

Při převzetí rotačního předsednictví Evropské unie obvinil polský premiér Donald Tusk evropské politiky uprostřed nynější krize z krátkozrakosti a z pokrytectví. Kritizoval šéfy států Německa, Francie, Itálie a Británie za to, jakým způsobem řeší krizi zadluženosti v Řecku, přistěhovalectví, výdaje EU a rozpočet. Obvinil je, že předstírají, že hájí Evropskou unii, zatímco ustupují z osobních politických důvodů nové formě euroskeptismu a zneužívají obav z přistěhovalectví k omezování svobody cestování v Evropě.

Vášnivá a optimistická obrana Evropské unie of polského premiéra je naprosto v rozporu s náladou v Bruselu a v jiných evropských hlavních městech. Tusk řekl: "Evropská unie je vynikající. Je to nejlepší místo na světě, kde se můžete narodit a prožít svůj život."

Tusk zdůraznil, že chce využít polského předsednictví EU k tomu, aby obnovil společnou strategii, spolupráci a sebevědomí pro Evropskou unii, která je v krizi. Tusk je v Polsku nesmírně populární. Zřejmě zvítězí v říjnových volbách, což by znamenalo, že se stane prvním polským premiérem, který získal od pádu komunismu v Polsku funkci na druhé funkční období.

Tusk stojí v čele jediné země v Evropě, která se neocitla v důsledku finanční krize v recesi, má nejrychlejší rostoucí ekonomiku v EU a Evropská unie je populární u 80 procent Poláků.

Tusk odmítl kritiku, že Evropská unie omezuje suverenitu národních evropských států. Zmínil se přitom o své vlastní zkušenosti jako aktivista odborového hnutí Solidarita v komunistickém Polsku za výjimečného stavu a za vlády Moskvy.

"Donedávna jsme byli svědky skutečného omezování naší suverenity," řekl. "Opravdu nás okupovali Sověti. To byla opravdová okupace. Proto není integrace EU pro nás hrozbou suverenitě členských států."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10435

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2011