Sociální karta a monopol a výdělky na chudých

24. 8. 2011 / Jiří Hrebenar

čas čtení 7 minut

Na chudých občanech státu se dá vydělat. Tato naše vláda, ale také i vláda slovenských sousedů se inspiruje podobnou myšlenkou. V obou státech se zavede velmi podobná věcička.

Sociální dávky se podle obou vlád nemají vyplácet hotově, ale za pomocí nějakých elektronických karet. U nás se tento systém nazývá Kartou sociálních systémů a na Slovensku to má být E-pay karta. Na Slovensku se z této karty vyjmuli zdravotně postižení, tady v Čechách byli handicapovaní zcela nesystémově připleteni k ostatním uživatelům sociálního systému.

Až na pár drobných rozdílů jde o podobné řešení. Oba dva typy řešení jenom jdnoduše ukazují, jak krásně se dá rýžovat spoustu peněz z chudoby a chudých lidí. Obě dvě vlády vymyslely novodobý plán, jak přichystat nové klienty a miliardy novým firmičkám. Na Slovensku dokonce celý projekt šijí tak, aby vypadal a odpovídal pouze jedné jediné firmě. To u nás si zatím hrají na to, že se neví, která ve věci dodavatele bije. V obou zemích se za pomoci státu rodí nový typ OpenCard.

Na Slovensku se přes E-pay karty mají vyplácet všechny sociální dávky. Jedná se tak o zhruba o 180 000 lidí. Oproti českému drábkovskému řešení je toto hotové škvrně, a přesto je na slovenské kartě vidět ten nový obchod s chudobou, který se u našich sousedů připravuje. Celý projekt má stát kolem 4 milionů eur. Někteří IT odborníci jako třeba Ľubor Illek kritizují vládní řešení takového projektu.

Má být tendr, nebo jakési výběrové řízení, ve kterém se najde provozovatel. Karta bude fungovat pouze v jednom bankovním domě. Toto je nesystémové řešení nahrávající nové klienty předem vybraným bankovním domům. Kdyby se podle odborníka na IT Ľubora Illeka vše dělalo pomocí klasické bankovní karty, mohlo by se jednat o zajímavý projekt, který by fungoval u všech bankomatů a bankovních firem.

Jak je ten svět malý. Úplně stejně jsme na tom my tady v České republice. I zde bude vypsán tendr, i zde bude karta fungovat pouze ve vybraných bankomatech a u vybraných bankovních domů. Protiargumenty uváděné ve slovenském případě se týkají také nás, a to v daleko větším měřítku. U nás Karta sociálních systémů pojme 800 000 lidí a bude ji mít každý, kdo čerpá ze sociálního systému státu. Tímto je politickou ideologií krytý obchod v řádu několika miliard korun.

Karta nepůjde použít všude. Pouze na vybraných místech. Na Slovensku se zcela otevřeně hovoří o budoucím monopolu. Je celkem zajímavé, že u nás v Čechách se o monopolu nemluví, i když jde o totéž v daleko větším měřítku. Stát za poměrně velké peníze daruje vybrané bance nebo softwarové firmě monopol, který zaručuje na dobu několika let značný přísun peněz. Jeden bankovní dům tedy bude zvýhodněný a může děkovat politikům za to, že byl vybraný.

Co brání tomu, aby karty nefungovaly plně jako bankovní karty? Prakticky nic. Banky by mohly mít ohlašovací povinnost v případě, kdyby dávky šly jinam než na účet klienta pobírajícího sociální dávky. V České republice má fungovat minimálně na 1000 bankomatů, které by byly schopny operovat Kartami sociálních systémů. Tedy i v tomto ohledu je řešení podobné slovenskému způsobu výplaty sociálních dávek. U nás jdeme ještě dál a monopol připravujeme také i pro obchodní domy.

Minimálně 300 obchodních domů má dostat výhodu nových zákazníků ve formě lidí pobírajících sociální dávky. Dávky, které mají přesný účel výplaty, nebude možné vybrat v hotovosti, ale pouze si za peníze na kartě budete moci ve vybrané síti obchodů nakoupit zboží. Český systém má stejně jako ten slovenský několik nevyřešených otázek a sporných bodů.

Především je vytvořena v České republice jakási platební pseudokarta platná pouze ve vybrané síti bankovních domů obsahující čip, který bude v základu deaktivovaný a půjde aktivovat. Tato česká karta navíc nabírá vlastnosti jakési veřejné listiny, pomocí které se bude moci prokázat držitel karty ZTP, dále karta v českém prostředí přijímá u zdravotně postižených další roli ve formě průkazky opravňující ke slevám v prostředcích veřejné hromadné dopravy.

V budoucnu vláda plánuje na tuto kartu přepsat také funkci zdravotní kartičky. Česká vláda připravuje takový prapodivný klon připravující směsici neprostupných sítí a spojení. Slovenská verze E-pay karty má mít funkci spojenou s výběrem a přijímáním finančních částek sociálních dávek a má také umožňovat nákupy v obchodech. Jsme to opět pouze my tady v Čechách, kdo slučuje do jedné karty několik funkcí.

Slovenští představitelé různých organizací hájících lidská práva ukazují na to, že vládu ani nezajímá jaký bude mít speciální karta smysl a jestli něco vyřeší. Alena Krempaská z občanského sdružení Ľudia proti rasizmu zcela nepokrytě uvádí, že slovenské vládě jde pouze o to udělat jedné firmě obrovský obchod zaručující zisky po dobu několika let.

O totéž jde zřejmě i této vládě. Ministru Drábkovi jde o to, udělat obrovský obchod některé firmě a také tento zisk bude fungovat několik let. Některá banka, nebo některý obchod bude mít sakra zajištěnou budoucnost na úkor chudých, nemajetných a lidí závislých na sociálním systému. Místy, když čtu články o slovenské E-pay kartě, tak nevím, jestli náš Drábek nezaskakuje také na Slovensku. Ono totiž slovenské ministerstvo stejně jako české ministerstvo nedodalo žádnou studii dopadů a anlýzy.

U nás to přikazuje nařízení Vlády České republiky. Přesto ministr Drábek takové dokumenty nedodal. Není to komické, když se člen stejné vlády chová  rozporu nařízení téže vlády? Slovenský tendr má fungovat 4 roky a poté se vypíše tendr nový. V České republice jsme pokrokovější. TOP09 neustále vykládající o transparentnosti doposud nezveřejnila zadání tendru.

V České republice tedy opět nevíme žádné další podrobnosti. I zde, tak jako na Slovensku, Karty sociálních systémů neřeší příčinu, ale něco jiného. Jedná se o velmi nesystémové řešení problematiky mající zřejmě jediný cíl. Tímto úkolem je zmonopolizovat jedny vůči druhým a vytvořit vybraným subjektům jistý přísun miliard a dalších možných klientů.

0
Vytisknout
10643

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2011