Elektronizace státu nesouvisí se sociálními kartami

25. 8. 2011 / Jiří Hrebenar

čas čtení 7 minut

Politická reprezentace se nám snaží vykládat své oblíbené výmysly. Podle nich je sociální karta nutným zlem kvůli vládním plánům elektronizace státní samosprávy.

Ano vláda skutečně chce provést elektronizaci, tím se zavázala ve svém programovém prohlášení, ale o sociálních kartách tam není ani slovo.

Elektronizace tototo státu se bez problémů obejde bez sociálních karet. Koaliční smlouva uzavřená mezi vládními politickými stranami hovoří o dokončení realizace základních registrů. Píše se v ní toto:

"S využitím evropských prostředků dokončíme realizaci projektu Základních registrů veřejné správy včetně zavedení elektronických identifikačních průkazů, které umožní jednoznačnou identifikaci osob a v souvislosti se zavedením systému základních registrů omezí zneužívání rodného čísla"

Koaliční smlouva i Prohlášení vlády hovoří o nutnosti zavedení elektronických identifikačních prostředků, tedy o zavedení nových občanských průkazů a nikoli sociálních karet. Plnění tohoto úkolu bylo odloženo o dva roky. V plánu jsou elektronické volby - pilotně ve volebním roce 2012 a plnohodnotně od voleb do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2014. Do poloviny roku 2011 má koalice předložit "Strategii vlády pro další elektronizaci vybraných agend ve veřejné správě".

Taková jsou jednotlivá veřejně dostupná fakta o elektronizaci České republiky. Sociální karty mají mít dvě podoby, jedna bude s aktivovaným čipem a druhá bez aktivovanéhbo čipu. Pokud jste zdravotně postižený  a nepobíráte žádné jiné příjmy kromě důchodu a příspěvku na péči, tak vám tato karta bude sloužit jako identifikační průkaz handicapovaného. Jakmile však budete pobírat například příspěvek na mobilitu, tak se vám tento čip na úřadu práce zaktivuje.

Elektronizace v tomto státě je, jak vidíte, ve velkém skluzu. Sociální karty jsou takovým nechtěným danajským darem majícím pouze výhody pro banky a firmy zapojené do jejich výroby a provozu bankovních transakcí. Stát, který nemá peníze, se najednou rozhodl doslova vyhodit přes 5 miliard korun z okna. Elektronické občanky jsou v časovém skluzu, dosud nejsou hotové potřebné registry, vláda však musí do poloviny roku 2011 předložit strategický plán elektronizace.

Je téměř nemorální dávat sociální karty handicapovaným a tím je dávat do jednoho pytle s nepřizpůsobivými občany státu. Zde u nás zdravotně postižených se nemusí nad nikým držet dohled. Proto ani tato karta nemá nic společného s elektronizací České republiky. O sociálních kartách se zcela původně uvažovalo jen u problémových uživatelů dávek.

Ministr Nečas se  poprvé veřejně o sociálních kartách zmínil 23.3.2010 v iDnesu:

 "Pokud by se zjistilo, že peníze neslouží k uspokojení základních životních potřeb dítěte či není vykonávána řádná péče, teoreticky by byla možnost vyplácet i rodičovský příspěvek v elektronických poukázkách. Naprogramovalo by se, aby za to šlo nakupovat jen určitý okruh zboží -- potraviny, základní hygienické potřeby a v některých případech i oděvy. Dalo by se i sledovat, kolik se čeho nakoupí, a vypátrat zneužívání,"

Z novinových zpráv z 24.05.2010  se o sociálních kartách hovoří takto:

Pro odbor sociálních věcí přinese nový systém řadu výhod. Především možnost sledování stavu účtu klienta a jeho nakládání se sociální dávkou. Dále možnost blokace účtu v případě, že zanikne oprávnění čerpání sociální dávky, například při odchodu klienta do Anglie. Takže "pokud by se zjistilo" - tj. v důvodných případech, by určitým spoluobčanům, kteří mají problém s hospodařením s dávkami, sociální odbor posílal peníze na elektronickou kartu (tehdy ji ještě nenazývali "sociální karta", ale "elektronická poukázka").

Veřejně se tedy v žádném případě nehovořilo o tom, že by nějaké nové sociální karty měly být použité pro zdravotně postižené. V politických kuloárech se však tajně za zavřenými dveřmi rodila dohoda mezi ČSSD a ODS o voucherech, neboli poukázkách pro handicapované. Část příspěvků na péči měla být podle představ pana Škromacha, Sobotky z ČSSD a Nečase vyplácena poukázkami. Když na toto všechno přišly noviny, tak pan dnešní senátor Škromach zapíral jako malé díě, i když vše byla pravda.

Jiří Paroubek však stále mlčí o kuloárních praktikách svých členů a v novinách se 25.5.2010 vyjadřuje takto: 

"Systém je zaměřen především na problematické příjemce dávek v hmotné nouzi, kteří je utrácejí za alkohol nebo hru na výherních automatech. Pokud by se tento systém osvědčil, mohli bychom projekt na celorepublikové úrovni rozjet nejpozději k 1. lednu 2012"

Sociální karta tedy byla zamýšlena pro totálně někoho jiného. Tyto sociální karty defakto ztrácejí na významu a nemají smysl. Původní koncepce vykládaná jak pravicí, tak levicí se ztrácí. Dal jsem si práci a dokonce několik dní jsem zjišťoval, jestli jsou ve světě používány pro zdravotně postižené sociální karty hrající si také na platební prostředek. Žádný stát v Evropě nemá identifikační doklad splňující formu identifikace spolu s platebním prostředkem.

Česká republika dělá na handicapovaných pokus, který velmi významně ohrožuje jejich práva. Ministerstvo práce a sociálních věcí si počíná jako absolutní amatér. Spojuje průkazky ZTP, ZTP/P a TP s výplatou dávek. Jenže tak to v praxi vůbec není. Člověk nepřijímající dávky nemusí mít průkazku a naopak.  Elektronizace státní správy nesmí zneužívat demagogických důvodů ministra Drábka. Vláda i ministerstvo se chová podivně. Vše chce rychle a chaoticky. Co za tím vším stojí? Elektronizace není tím strojem, který by vše popoháněl. Ta s touto kartou ani nepočítá.

Naše vláda neustále papouškuje svou pravdu, že se inspirovala v zahraničí. Ale já se ptám v jakém zahraničí? Žádný evropský stát toto vládní řešení nemá, dokonce ho ani nechystá. Vedle elektronických občanských průkazů mají být také elektronické "sociální karty" pro poživatele dávek v hmotné nouzi, v nezaměstnanosti sociálních dávek, pro rodiče s dětmi, pro všechny důchodce a dokonce i elektronické neschopenky a elektronické průkazky ZTP a ZTP/P. Je ale o tato řešení zájem?

Podívejme se tedy do zahraničí, nejen do Evropy. Bezhotovostní výplatu sociálních dávek mají ve Velké Británii a USA. Opět jsou tato opatření namířena proti problematickým skupinám obyvatel. Nikde tato opatření nejsou namířena na zdravotně postižené.

Itálie nabízí v roce 2008 jiné řešení. Je určené pro chudé rodiny v nouzi, nezaměstnané osoby a důchodce nad 65 let věku. Těmto lidem je v Itálii vydána karta na podporu výdajů na potraviny, zdravotní péči a platbu faktur a plynu. Karta obsahuje 40

0
Vytisknout
8658

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2011