Obama v OSN vetuje palestinskou žádost o uznání

22. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Prezident Barack Obama včera pozdě večer sdělil palestinskému prezidentovi Mahmúdu Abbásovi, že bude vetovat žádost o členství palestinského státu v OSN. Podle jeho názoru může být palestinského státu dosaženo jedině prostřednictvím rozhovorů s Izraelem. BBC upozorňuje, že Obamovo vyjádření je vedeno snahou o znovuzvolení spíše než úsilím nalézt mírové řešení blízkovýchodního problému.

Francouzský prezident Nikolas Sarkozy však varoval, že veto může v již tak rozbouřeném regionu vyvolat další cyklus násilí. Sarkozy navrhuje kompromis v podobě posílení statusu Palestiny v OSN (dnes má status pozorovatele), ale nikoliv plné členství, a roční itinerář pro vyhlášení státu. O takové žádosti nemusí hlasovat Rada bezpečnosti, ale projednala by se na Valném shromáždění, kde neexistuje právo veta.

Abbás se chystá předložit žádost o plné uznání státu Palestina generálnímu tajemníkovi OSN Banu Ki-munovi během zítřka.

Pokud Ban žádost přijme, Rada bezpečnosti ji prozkoumá a bude o ní hlasovat. Aby byla žádost schválena, potřebuje podporu devíti z celkem patnácti členů a nesmí ji vetovat žádný stálý člen Rady bezpečnosti.

Avšak Obama dal najevo, že USA budou žádost vetovat. Pochválil přitom arabské demonstranty v Egyptě, Libyi a Tunisku. Rozpornost a dvojí standardy americké politiky jsou tak více než zřejmé.

Nicméně Palestinci již svou žádostí dosáhli jistých úspěchů, protože se tak jejich věc dostala opět do mezinárodní agendy, odkud po ztroskotání rozhovorů s Izraelem vloni vypadla.

Obama byl Republikány obviněn z ústupnosti vůči Palestincům a nyní se snaží demonstrovat, že to není pravda. To je možná dobré pro izraelskou vládu, ale nikoliv nutně pro blízkovýchodní mírový proces.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8637

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2011