Co je špatně s íránskou zprávou Mezinárodní agentury pro atomovou energii?

10. 1. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Poslední zpráva MAAE o íránském jaderném programu patří ke klíčovým zdrojům, na něž se odvolávají příznivci sankcí i vojenské intervence. Podle některých interpretací zpráva údajně dokazuje, že Írán tajně vyvíjí jaderné zbraně a připravuje i jejich nosiče. Než se tedy začne bombardovat, bylo by dobré stručně shrnout hlavní výhrady vůči zmíněné zprávě, které se během několika málo týdnů od zveřejnění již vynořily.

Studie především znamená překročení mandátu samotné MAAE. Ten totiž neautorizuje (ostatně dosti amatérské) šetření takových záležitostí, jako je třeba raketový program nebo vývoj rozbušek určených k průmyslové výrobě nanodiamantů, jenž byl prezentován coby důkaz o vývoji iniciačního zařízení jaderné nálože. MAAE by měla sledovat jaderný program a nic víc než jaderný program. K ničemu jinému nemá mandát ani expertízu. (Na problém záměny mnohoúčelového explozivního zařízení za specializovanou součást jaderné bomby už na Britských listech poukázal Mojmír Babáček.)

Další nedostatky stručně v jednotlivých bodech:

  • Zpráva obsahuje jen málo nových informací a ty které uvádí nepředstavují dostatečný podklad pro šokující závěry, jež prezentuje. Ve skutečnosti většina tzv. nových informací pochází z roku 2005 a je tedy již dávno známa. Navíc se často jedná o informace pochybné kvality získané údajně z jednoho íránského laptopu.
  • Zpráva uvádí, že Ukrajinec Vjačeslav Danilenko, údajně bývalý sovětský jaderný vědec, pomáhal Íránu vyvinout speciální synchronizované výbušné zařízení určené k iniciaci jaderné nálože. Danilenko ovšem na sovětském jaderném programu nikdy nepracoval. David Albright, ředitel International Institute for Science and Security ve Washingtonu, na nějž se zpráva v této věci odvolává, nekriticky převzal tvrzení o působení jednoho z pionýrů průmyslové výroby diamantů Danilenka v sovětském jaderném programu od "jisté členské země" OSN...
  • Šokující závěry MAAE odporují dokonce i zjištěním americké zpravodajské komunity předneseným v Senátu a také poslední zprávě National Intelligence Estimate. Podle ní to vůbec nevypadá, že Teherán spěchá s vývojem jaderné zbraně. Zdá se ovšem, že se snaží získat schopnost takovou zbraň v případě potřeby vyrobit. Touto schopností jsou v zásadě známy země jako například Německo nebo Japonsko. A zajisté na ně kvůli tomu nikdo neuvaluje drastické ekonomické sankce, natož aby je bombardoval.

Neexistují žádné věrohodné důkazy o tom, že se Írán vymkl z mezinárodního kontrolního režimu předpokládaného Smlouvou o nešíření jaderných zbraní. Jestliže se tedy ocitá pod tak masívním tlakem, že kvůli tomu hrozí kolaps národní měny, a zjevně se schyluje k vojenské akci proti němu, je třeba skutečné důvody hledat úplně jinde než v poslední zprávě MAAE...

0
Vytisknout
8446

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2012