Maďarská vláda je ochotna "vyjednávat o všem"

10. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Maďarská vláda přislíbila, že je ochotna udělat všechno, aby získala za poslední čtyři roky už druhý záchranný finanční balíček - i když by to mělo znamenat, že bude muset zrušit některé kontroverzní zákony, které v minulých týdnech schválila.

"Jsme ochotni jednat o všem," řekl ministr zahraničí János Martonyi v deníku Guardian. "Chceme zahájit jednání s MMF a dospět co nejdříve k dohodě."

Hlavní vyjednavač Maďarska Tamáš Fellegi se vydal do Washingtonu, kde zahájil neformální rozhovory o možnosti úvěru pro Maďarsko ve výši 15-20 miliard euro. Peníze Maďarsko potřebuje na placení úroků za první půjčku MMF, kterou dostalo r. 2008. Odborníci varují, že je Maďarsko na hranici bankrotu.

Martonyi přiznal, že ne všech cca 350 nových zákonů, které jeho vláda schválila za 20 měsíců, co je ve funkci, je nutně slučitelných se zákony EU. Avšak Maďarsko je prý kritizováno neférově těmi, kdo tvrdí, že je premiér Orbán diktátor.

"Maďarsko je země, kde vládne zákonnost, Maďarsko je demokratická země, respektuje lidská práva, a tak dál," zdůraznil. "Urážky Maďarska jsou nepřijatelné," řekl a dodal, "nikdy jsem ale netvrdil, že jsme dokonalí." Vysvětlil, že hovoří se zahraničními novináři, protože pověst Maďarska se v posledních týdnech drasticky zhoršila. "Musíme udělat všechno, aby se naše pověst zlepšila," dodal. "Musíme informovat, vysvětlovat, napravovat věci, které jsou nespravedlivé a věcně chybné."

Martonyi přiznal, že Maďaři někdy příliš rychle vidí Evropu jako nepřítele a nevnímají vlastní nedostatky. Na dotaz, zda také lituje silné rétoriky, zaměřené proti MMF, kterou použil zejména nekonvenční maďarský ministr hospodářství György Matolcsy, se Martonyi distancoval i od tohoto svého kolegy.

Martonyi přiznal, že jeho vláda má povinnost naslouchat stížnostem mezinárodních pozorovatelů a partnerů i desetitisíců občanů, kteří demonstrovali minulé pondělí před budapešťskou operou. Je ale podle něho nesprávné, že opoziční poslanci bojkotují parlament, protože je vláda neposlouchá, a namísto toho "dělají politiku na ulici".

"Nesmíte zapomínat, že naše politická rodina, jestliže bude chtít, může vyslat do ulic desetkrát více lidí než opozice. Ale my nechceme. Tak se nevede demokratický dialog, soutěží o to, kdo bude mít víc lidí na ulici."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10313

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2012