Tato obrovská dluhová past hrozí zlikvidovat celou Evropu

13. 5. 2012

čas čtení 3 minuty

Z průzkumů veřejného mínění v Řecku i ve Španělsku vyplývá, že drtivá většina tamějších obyvatel chce zůstat v eurozóně. Avšak v obou společnostech je nezaměstnanost mladých lidí vyšší než 50 procent a obě společnosti jsou obětí mizejících ekonomických příležitostí a zoufalé chudoby. Zůstat v eurozóně znamená nekonečnou politiku škrtů. Opustit eurozónu bude znamenat dramatický pokles životní úrovně, potenciální finanční úpadek a v nejhorším případě hyperinflaci, píše v týdeníku Observer známý britský ekonom Will Hutton.

Následujících 100 dní bude na dobu celé jedné budoucí generace v Evropě zcela určující.

Pokud se nepodaří přesvědčit Německo, aby změnilo svou politiku, je nyní padesátiprocentní pravědpodobnost, že se eurozóna smrskne na skupinu několika malých států kolem Německa. Důsledkem by byla celoevropská hospodářská krize.

Británie, Španělsko, Francie, Itálie a Řecko mají nyní obří banky s obrovským množstvím soukromých dluhů. Stále větší části Evropy jsou uvězněny v dluhové pasti s vysoce rigidním měnovým systémem. A společnosti a voliči, naprosto nepřipravení na důsledky této situace, se bouří.

Dluhové pasti jsou neřešitelné. Problém je, že za dluh se musejí platit úroky. Hospodářský růst a inflace musejí být natolik vysoké, aby existoval dostatečně velký příjem na zaplacení úroků i umořování dluhu. Jestliže ale se začnou ekonomiky zmenšovat, dluh a jeho úroky se nedají splácet. Vlády si musejí znovu půjčovat na splácení úroků. Tím se ekonomika zmenší ještě více a ceny dál klesají, zatímco dluh stoupá. Je to dluhová past. Jediným východiskem je bankrot a likvidace bank - anebo daleko vyšší růst a inflace.

Řecko je první obětí dluhové pasti, která je v interakci s ultra zlatým standardem eura. Mezinárodní věřitelé Řecka odepsali z celkové částky řecké zadluženosti ve výši 350 miliard euro obrovský dluh ve výši 100 miliard euro. Avšak obrovské škrty v Řecku znamenají, že se ekonomika dál zmenšuje. Reálná hodnota tamějšího dluhu roste.

Pokud Německo a EU nenavrhne nové řešení, levicová Syriza v Řecku vyhraje nové volby. Pak Řecko opustí euro. Šoková vlna bude obrovská. Všichni držitelé vkladů ve všech ostatních slabých zemích eurozóny si budou chtít své úspory přenést do Německa, anebo mimo euro.

Nejprve zkolabují španělské banky. Kdo bude další? Bude následovat naprostý chaos.

Ve snaze tomu zabránit musí Německo jednat rychle. Jeho ministr financí, ultra jestřáb Wolfgang Schäuble, řekl minulý týden, že je načase, aby Německo začalo zvyšovat své platy rychleji než jeho partneři. Je to první náznak uvědomění v Německu, že se euro musí změnit. Německé ministerstvo financí také uznalo že země jako Řecko či Francie musejí mít právo vydávat státní obligace pro investice do infrastruktury.

Ale to nestačí. Evropská ústřední banka musí suspendovat svůj inflační cíl a soustředit se na růst. Evropa potřebuje více inflace. Evropa potřebuje inflaci německých mezd. Evropská ústřední banka musí nabídnout bankám v eurozóně neomezené dlouhodobé půjčky. Vznikající Nástroj evropské finanční stability musí být zdvojnásoben a proměněn ve fond, který bude půjčovat peníze evropským vládám a jejich bankám. Musí vzniknout paneveropský program investic do infrastrukry v hodnotě 250 miliard euro, který bude garantován Evropskou investiční bankou.

Dluhová past jednotné evropské měny musí být zlikvidována - a euro musí být spravováno daleko více jako dolar. Je to chvíle pravdy pro Německo i Evropskou unii. Doufejme, že budou jednat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
18862

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2012