NATO ve věci zabíjení libyjských civilistů zaujalo pozici "mrtvého brouka"

14. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Organizace Human Rights Watch naléhavě vyzvala NATO, aby plně vyšetřilo případy smrti civilistů při náletech v loňském roce. Podle něj alianční letadla zabila přinejmenším 72 civilistů. V březnu podobnou zprávu z Libye vydala Amnesty International; v ní se hovoří o 55 doložených jménech zabitých civilistů, včetně 16 dětí a 14 žen.

NATO trvá na tom, že při náletech postupovalo s bezpříkladnou péčí o omezení civilních ztrát. Letouny USA, Británie a Francie provedly většinu z 9 658 bojových letů a útočily na síly loajální Muammaru Kaddáfímu. Aliance tvrdí, že nemělo v zemi pozemní síly a tak nemůže údaje lidskoprávních organizací potvrdit.

"Myslím, že to povede ke zbytečným úmrtím civilistů v budoucnosti, pokud se NATO odmítne zabývat tím, co bylo špatně a přijmout nápravu," varuje Fred Abrahams z Human Rights Watch.

Deklarovaným cílem letecké kampaně NATO v Libyi byla ochrana civilistů před jednotkami Muammara Kaddáfího.

V pondělní zprávě HRW se hovoří o osmi náletech NATO. V jednom případě bomba zabila 14 lidí a druhá o něco později 18 dalších, kteří jim spěchali na pomoc. Smrt těchto lidí při bojové operaci NATO nebyla oficiálně uznána a jejich rodiny neobdržely žádnou kompenzaci. Až dosud NATO záležitost fakticky popíralo. Vyslalo sice do Tripolisu komisi, ta však podle informací BBC odvolávající se na diplomatické dopisovatele s prací nijak nepostupuje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6509

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2012