Pár neinformovaných postřehů z Los Angeles

25. 7. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Pláž El Matador, Malibu, severně od Los Angeles

Obrovské město je souhrnem množství malých vesnic, s většinou přízemními domky mezi stromy a zahradami, tam, kde jdou ulice do kopců, bydlí zbohatlíci. Automobily zdvořile zastavují každému chodci. Jdete-li ulicí, kolemjdoucí vás zdraví ("Dobrý večer"). Množství etnických enkláv svědčí o neuvěřitelné toleranci vůči cizincům a jinakosti. V části města naleznete obchody, které mají štíty většinou jen v ruštině, psané azbukou, jinde obchody s korejskými, jinde zas thajskými či arménskými štíty.

Město mívalo efektivní systém veřejné dopravy, vlaky a tramvaje. Systému se zmocnily ropné společnosti, veřejnou dopravu zrušily a postavily dálnice, aby mohly vydělávat na prodeji benzínu do automobilů. SIlnice a dálnice jsou samozřejmě často ucpané. Mnoho vozidel jezdících městem jsou hybridní automobily, používající elektřinu a zároveň benzín. Odhadem je jich v ulicích zaparkovaných tak 40 procent. V současnosti v Los Angeles funguje efektivní systém autobusové dopravy a jezdí tu několik linek metra (jízdné je levnější než v Praze, dolar padesát, tedy 30 Kč). Bohatci v Beverly Hills bojují proti tomu, aby metro vedlo i do jejich čtvrti a mohly tam jezdit "nežádoucí elementy".

Překvapivě, navzdory neustálému slunci a teplu kolem 30 stupňů Celsia jsem neviděl ve městě jedinou střechu se solárním panelem - srovnejte to s Německem...

Los Angeles je centrem amerického televizního a filmového průmyslu a je velmi užitečné být tu na místě, protože si člověk okamžitě uvědomí, že se tu prodává jeden obrovský, marketingově nesmírně efektivně zpracovaný, falešný mýtus. Město vůbec nevypadá tak celebritálně jak ho lze vidět ve filmových produktech vznikajících v něm. Je to jedna provinční, nekonečně dlouhá vesnice. Tolerantní ovšem k jiným kulturám, které jsou v městě zastoupeny hojně a tak, že to nikdo nezpochybňuje. Dovedete si představit, jaký skandál by to vyvolalo třeba v Brně, kdyby si tam Arabové zavedli obchody s arabskými štíty?

0
Vytisknout
8711

Diskuse

Obsah vydání | 27. 7. 2012