Válka proti motoristům je mýtus, tvrdí levicový think tank

27. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Válka, kterou prý proti motoristům vede britská vláda, je mýtus. Daně z pohonných hmot by měly být zvýšeny bezodkladně, konstatuje analýza britského Institute for Public Policy Research. Je také nutno zavést poplatky z každého ujetého kilometru a poplatky za vjezd automobilem do ucpaných měst, aby se tak získaly peníze pro veřejnou dopravu.

Institut varuje, že cestující autobusy a vlaky jsou zasaženi tvrději než automobilisté v důsledku rychle rostoucích cen jízdenek. V červnu odložil britský ministr financí zvýšení daně z pohonných hmot o 3 pence na litr ze srpna 2012 na leden 2013, ustoupil tlaku na ochranu rodin během hospodářské krize. Avšak v srpnu bylo oznámeno, že jízdné na železnici stoupne v novém roce na některých trasách až o 11,2 procent a průměrně o 6,2 procenta.

Automobilisté jsou podle Institutu v daleko jednodušším postavení, protože mohou snížit náklady na jízdy autem používáním energeticky efektivnějších automobilů a mohou omezit zbytečné jízdy. "Ve srovnání s uživateli veřejné dopravy, vláda žádnou válku proti motoristům nevede," uvedl Will Straw, ředitel Institutu. Uživatelé veřejné dopravy mají málokdy nějakou alternativu, kdežto automobilisté mohou použít efektivnějších automobilů a zrušit nadbytečné jízdy.

Institut poukázal na to, že za minulé labouristické vlády, která byla také obviňována, že vede válku proti motoristům, stouply náklady na ježdění automobilem o 32,5 procent, kdežto jízdné na železnici stoupno o 66,2 procent a jízdné v autobusech o 76,1 procent.

Institut uvedl, že hlavní prioritou by mělo být snížit jízdné autobusy a více peněz by mělo být vydáno na infrastrukturu umožňující lidem chodit pěšky a jezdit na kole. Větší investice by měly jít do veřejné dopravy.

Britská vláda uvedla, že plánuje největší modernizaci železnic od viktoriánské éry, ale zároveň chce snížit obrovské vládní dotace na železnici.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7499

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2012