Zkouška demokracie?

2. 9. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Karel Dolejší má pravdu, že případné proticírkevní protesty by měly brát v úvahu, že v České republice žijí lidé s náboženskou vírou, a že by je měly respektovat, protože bychom měli žít ve společenství, kde se nebudeme nenávidět. Má také pravdu, že protesty mají být promyšlené a mělo by se trochu uvažovat, jestli nebudou kontraproduktivní. Dolejší má také pravdu, že lze protest českých aktivistů ve svatovítské katedrále vidět jako trapný, nezdvořilý a nepůvodní.

Je však možno se na nedělní protest ve svatovítské katedrále podívat i z trochu jiného úhlu pohledu. Jak na to poukázal přesvědčivě například Miloš Forman ve svém filmu o Larry Flintovi, zralá demokracie by měla mít schopnost tolerovat i protesty, které jsou trapné a nezdvořilé. A protest české "skupiny Pussy Riot" ve svatovítské katedrále byl jistě nepůvodní, jenže byl záměrnou kopií akce Pussy Riot v Moskvě - to lze důvodně interpretovat jako reakci na nesmírně intenzivní kampaň na podporu ruské skupiny Pussy Riot v České republice. Je docela pochopitelné, že mnohým mohla tato kampaň v českých médiích jít na nervy jako pokrytecká, a tak se rozhodli prozkoušet českou demokracii, zda navzdory protestům dopadnou stejně jako v Moskvě. Demonstrantům se tedy nemůže upřít určitá míra odvahy, i když zároveň je nutno dodat, že po saturační kampani na podporu ruské Pussy Riot by bylo opravdu trapné zatknout a soudit i české demonstranty - takže měli asi skoro jisté, že se jim nic nestane. Strategicky si to tedy rozmysleli docela dobře, líp, než oběť české justice Roman Smetana.

I když bylo tedy nepravděpodobné, že skončí čeští demonstranti na policii, je povzbuzující, že máme potvrzeno, že se tak opravdu nestalo, takže se režim v České republice možná opravdu odlišuje od režimu v Rusku :).

Podstatná je ale jiná věc: Dnešní politikové v Česku by slyšeli na protesty pouze v tom případě, kdyby opakovaně vycházely na Václavské náměstí statisíce lidí.

Můžeme si být ale téměř jisti, že to se nestane, ať se politikové chovají jakkoliv. Mohou tedy být zcela v klidu.

0
Vytisknout
11226

Diskuse

Obsah vydání | 3. 9. 2012