Američané "věděli o útoku v Libyi 48 hodin předem", ale nic neudělali

14. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Britský list The Independent přinesl informaci o tom, že americká strana měla zprávy o chystaném útoku na konzulát v Benghází s osmačtyřicetihodinovým předstihem, ale neudělala nic pro zajištění bezpečnosti svého velvyslance a špiona Chrise Stevense ani důvěrných zpravodajských dokumentů, které jsou po útoku postrádány.

Američtí představitelé jsou přesvědčeni, že útok byl předem plánován, ale zabitý velvyslanec se pouze krátký čas před ním vrátil ze zahraniční návštěvy a jeho pobyt v Benghází byl považován za utajený.

Během úterního útoku na konzulát zmizely citlivé dokumenty a údajně bezpečná budova, kam se konzulární personál po útoku přesunul, se stala terčem vytrvalé minometné palby. Ani ostatní podobná útočiště po celé zemi už nejsou považována za bezpečná.

Některé z chybějících amerických dokumentů měly údajně obsahovat seznamy libyjských spolupracovníků, což ohrožuje jejich bezpečnost. Další se měly týkat smluv o dodávkách ropy.

Podle vysoce postaveného diplomatického zdroje mělo ministerstvo zahraničí důvěryhodnou informaci o připravovaném útoku osmačtyřicet hodin před tím, než dav zaútočil na konzulát v Benghází a na velvyslanectví v Káhiře. Diplomaté však nebyli varováni a nedošlo k bezpečnostním opatřením zajišťujícím omezení jejich pohybu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7801

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2012