Turecké úřady blokují hranice se Sýrií

14. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Turecké úřady přestávají tolerovat přítomnost ilegálních migrantů ze Sýrie na svém území - a snaží se uzavřít hranice, aby zamezily pohybu uprchlíků i povstalců.

Donedávna tytéž úřady tolerovaly přítomnost uprchlíků bez dokumentů v rezidenčních oblastech příhraniční provincie Hatay, ale to se nyní mění. Ti kdo zde žili dlouhé měsíce dostali čtyřiadvacetihodinovou lhůtu na opuštění prostoru - musejí odejít buď do uprchlických táborů, neo se vrátit zpět do Sýrie. Kdo má doklady a povolení k pobytu, může opustit Hatay směrem do tureckého vnitrozemí.

V Turecku oficiálně pobývá přes 80 000 uprchlíků před syrskou občanskou válkou. Mnoho táborů s uprchlíky se nachází v pohraniční provincii Hatay, která do roku 1938 patřila k Sýrii a její obyvatelé se zčásti hlásí k sektě alávitů, k níž náleží i představitelé syrského režimu.

Kromě lidí v táborech se zde nachází také tisíce ilegálních migrantů, vesměs sunnitských muslimů, kteří tu přežívali po několik měsíců. Komunita uprchlíků představuje základní zdroj rekrutů pro syrské povstalce bojující proti režimu Bašára al-Asada.

V posledních třech týdnech turecká armáda zesílila ostrahu hranic, které byli Syřané dosud schopni denně překračovat. Ilegální přechody hranic se tedy už odehrávají pouze uprostřed noci a při zachování maximální opatrnosti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7660

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2012