Průzkum: Obama ztrácí venkov a podporu v klíčových státech

24. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Nejmenší a nejzastrčenější místa Spojených států umožňují Mittu Romneymu získat velký náskok v rozhodujících státech letošních prezidentských voleb. Ukázal to průzkum zadaný nestranickou neziskovou organizací Center for Rural Strategies ve státech Colorado, Florida, Iowa, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Ohio, Virginia a Wisconsin. Podle něj tu Romneyho podporuje 54% dotázaných, zatímco Obamu pouze 40%.

Venkovské volební okrsky umožňují Romneymu usilovat o vyrovnanou partii ve státech, o něž se nyní vede boj. Naproti tomu vysoká podpora pro Obamu v těchto oblastech z roku 2008 se vytratila, klesla o 7%.

U venkovských voličů vede Romney s náskokem 14%; 54% se domnívá, že lépe rozumí ekonomice, 47%, že lépe chápe problematiku venkova, a 52% má za to, že sdílí jejich hodnoty. Více než polovina nemá problém s Romneyem coby hlavním velitelem ozbrojených sil.

Podle komentátorů blízkých Demokratické straně má Obama problém na venkově, jeho síla je v městských a předměstských okrscích. Naproti tomu Romney je zde opravdu silný.

Průzkum provedený na vzorku 600 potenciálních voličů a mimo jiné zjistil, že odklon od podpory Obamy je sycen zejména hodnocením ekonomické situace a patrně též postojem ke zdravotnické reformě.

Romneyho podpora na venkově je nejslabší mezi ženami, kde má Obama 5% náskok - ale jde o vůbec jediné téma, kde nezaostává.

Pouze 2% dotázaných je nerozhodnutých nebo nemá názor, 5% podporuje libertariána Garyho Johnsona a jen 3% Romneyho venkovských příznivců nepatří k "tvrdému jádru".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7207

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2012