Vliv husákovské normalizace je v české politice stále velmi silný:

Bývalý komunista Fischer chce zakazovat KSČM

23. 10. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Myslím, že situaci ohledně KSČ a KSČM velmi dobře vystihuje postoj Jana Fischera, současného kandidáta na post prezidenta republiky a bývalého člena KSČ (1980-1989). Tento pán se kloní k americké Republikánské straně (setkání s Johnem McCainem během návštěvy USA) a volil by "tvrdší" důchodovou reformu než Nečasova vláda. Současnou KSČM, která je proti bývalé KSČ naprosto lidumilnou a demokratickou stranou, by do vlády prý nepustil.

Myslím, že mnoho bývalých členů KSČ po listopadu 1989 dopadlo přesně takto, mezi jinými třeba další kandidát na prezidenta, Vladimír Dlouhý.

Normalizace pokračuje právě v této tradici.

Už za minulého režimu nebylo na KSČ prakticky nic levicového, byla to mafiánská organizace, která vykořisťovala lid ve jménu svých požitků.

Více než dvacet let po změně režimu je poněkud paradoxní, že česká veřejnost, zdá se, preferuje jako prezidentského kandidáta bývalého komunistu s tvrdě pravicovým kurzem.

V případě zvolení Jana Fischera za prezidenta republiky by paradoxně nejlevicovějším prezidentem České republiky byl Václav Havel, ze všech prezidentů ČR jediný opravdový bojovník proti normalizaci a KSČ.

Kandidát Fischer: Komunisty bych do vlády nepustil, jsou to extremisté ZDE

Pozn. JČ: Rok 1980 byl součástí snad nejhnusnějšího období husákovské normalizace. Režim byl po čistkách reformistů ze sedmdesátých let tvrdě zakořeněn a byl neobyčejně militantní. Zároveň byl v hysterické defenzívě vůči vnějšímu světu. V Americe vládl Ronald Reagan a svět se dostal až na samý kraj možného jaderného konfliktu. V Polsku vznikalo nezávislé odborové liberalizační hnutí Solidarita a komunistickým blokem to otřásalo. Proto se choval husákovský režim skutečně agresivně. Lidé jako Václav Havel a Jiří Dienstbier byli ve vězení. Vstoupit právě v tomto období do KSČ bylo udělat něco opravdu odporného. Řekl bych, že Fischer není slušný člověk.

0
Vytisknout
17761

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2012