Poláci požadují českou okupaci

29. 10. 2012

čas čtení 4 minuty

Podle polského serveru natemat.pl je mnoho Poláků rozčarováno "nesnesitelnou" situací v Polsku a obdivují situaci v České republice. Co se jim tam líbí? Liberální přístup k potratům, právo mít při sobě malé množství narkotik, třeba i legální pití piva na ulici. Polka Jovita Praga, která žije a podniká v Česku už rok, vylíčila v rozhovoru s polským serverem situaci v ČR v těch nejzářivějších barvách:

V Polsku se jí sice vedlo velmi dobře, ale zemi opustila nikoliv kvůli penězům, ale kvůli způsobu života. Lidé v Česku jsou příjemně podobní Polákům, ale život v ČR vypadá úplně jinak než v Polsku. Jovita Praga chce žít v Česku, v daleko lepší atmosféře. V ČR je lepší zdravotnictví, školství, občanská sféra. Její syn Patryk nechodil v Polsku na náboženství a musel během té hodiny sedat sám v šatně jako vyhnanec. Nakonec matku prosil, aby směl chodit na náboženství, protože nechtěl sedět sám v šatně. V ČR takováto diskriminace neexistuje. V české škole, kam nyní Patryk chodí, je například množství arabských dětí. Náboženství v té škole nikdo neřeší. Děti nikdo neindoktrinuje. Nábožensky založení rodiče mohou děti posílat na náboženství do kostela.

Učitelé v českých školách děti nedecimují, jednají s nimi jako rovný s rovným, jako s dospělými. Mezi učiteli a rodiči je také vynikající kontakt. Školy v Česku připravují děti prakticky na pozdější život. Na gymnáziu se učí, jak si založit firmu a dospět v podnikání k úspěchu. Také se děti učí, jak si poradit bez rodičů. Desetiletá spolužačka Patryka už umí vařit polévku, protože z toho dělala zkoušku.

Jovita Praga v České republice nehledala práci. S manželem založila prakticky hned po příjezdu firmu. Nebyl s tím nejmenší problém. Česko má rozvinutý úřednický systém. Registraci podniku zařídili během jediného dne. Vláda pomáhá občanovi.

Že by v ČR nebyly žádné mínusy? Ale jsou, říká Jovita Praga. Největší problém, o němž se veřejně hovoří, je korupce. Nám to ale v ničem nepřekáží, protože jiné plusy nám to kompenzují. Zejména to, že je to sekulární země. Nikdo vám nevnucuje žádné náboženství.

Platy v ČR nejsou zrovna vysoké, ale jsou vyšší než v Polsku. Lidé v ČR se ale okázale nevytahují svým bohatstvím. Na první pohled na nich není vidět, že jsou bohatí.

Nejvyšší hodnotou je pro Čechy rodina. Ne práce, ani ne výdělky, ani ne náboženství. Důležité je starat se o domov a o své blízké. Češi se věnují rodině prakticky každý víkend. Chodí společně na koncerty, scházejí se přáteli. V ČR existuje velké množství hostinců, kde je velmi příjemně. Všichni si mohou finančně dovolit chodit do hospody.

Jsem v ČR už rok, a na Polsko jsem ani nevzpomenula. Mám tu známou Polku, která tu žije už jedenáct let a tvrdí, že by se do Polska nikdy nevrátila.

Jovita Praga uvažuje o tom, že bude v ČR žít trvale. ČR, to je země pro lidi, a je to vidět na každém kroku. Není to země pro úředníky nebo politiky.

Co si myslí Češi o Polsku a o Polácích? Že je to země z třetího světa. Smějí se nám, že se zabýváme jen pitomostmi. Totiž náboženstvím a politikou. Česká politika se zaměřuje na to, aby si lidi zvětšili své bohatství.

A o co se zajímají Češi, když se nezajímají o politiku? Kulturou. Velmi silně se zajímají o kulturu. Chodí do divadel, do muzeí. Učí své děti zájmu o umění. Nedohadují se neustále o potratech, které jsou do tří měsíců v ČR legální. I tak je v Česku míň potratů než v Polsku. Stát vám platí za antikoncepční pilulky.

Jiný životní styl je vidět také na starších lidech. Jsou milí, spokojení a často se usmívají. Navzájem se zdraví a nabízejí si pomoc. V Polsku jsou starší lidé úplně jiní, ale není to jejich vina, je to vina systému. Jsou frustrovaní.

Cožpak v Česku není například bulvární tisk?

Češi přinášejí informace v klidu. Zabývají se skutečně vážnými problémy, zahraniční politikou. Domácí také, ale racionálně a s odstupem. V médiích je také množství informací o kultuře. Informuje se o koncertech, výstavách, o tom, že někdo důležitý přijel na návštěvu.

Kompletní rozhovor v polštině ZDE

0
Vytisknout
15294

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2012