Vysvětlete tohle Číňanům, aneb Proč je kráva Milka fialová

16. 1. 2013 / Petr Fiala

čas čtení 2 minuty

Kdysi se mě jeden Číňan zeptal, jaký že je rozdíl mezi katolicismem a protestantismem. Prý se ve Svaté rodině hádali a ti, co jsou spíš na straně Marie, tak to jsou katolíci, zatímco protestanté straní spíš Josefovi; prý to tak slyšel. A teď takovým lidem začněte vysvětlovat, co to vlastně je ta západní civilizace. Číňané chápou západní civilizaci jako jakýsi perfidní vynález západních barbarů, namířený proti nim, tedy k tomu, aby byla poražena Čína. Myslím, že problém je taky v tom, že ani ti, kteří v ní žijí, pořádně nevědí, co to ta západní civilizace vlastně je.

O PRÁCI a o nemožnosti ji nějak konkrétněji definovat jsem psal minule. Dnes se tedy chci zmínit o tom, že tu chybí prostor, v kterém by se o tom mluvilo. Kdysi k tomu sloužila MÉDIA, ta ale - nepochybně pod tlakem TRHU - zdegenerovala (rozvinula se, záleží na úhlu pohledu) do TRŽIŠTĚ senzací a v nosiče REKLAMY. Média nabízejí informace vedle dezinformací a je těžké říct, jestli tak dělají víc škody, nebo užitku. INFORMACE do médií měla dodávat VĚDA. Jenomže ta zdegenerovala (rozvinula se, záleží na úhlu pohledu) - nepochybně pod tlakem požadavku systematičnosti - takže lidé, kteří nabízejí SYSTÉM, jsou vnímáni jako systematičtí, a tedy vědečtí, zkrátka lidé na svých místech. Zatímco lidé, kteří nenabízejí systém, nabízejí pouhé POZNÁMKY, jsou vnímáni jako lidé nesystematičtí, tedy nevědečtí, a tedy beznadějně zaostalí... Rovněž tradiční čínské vědě je vytýkána její nesystematičnost...

Média, když někde ve světě dojde k válce, genocidě či humanitární katastrofě, hovoří o NELIDSKÉM JEDNÁNÍ, ačkoliv jednání, která v takových případech takto označují, je právě velmi lidské.

A čím se řídí ten západní ČLOVĚK, tj. člověk vyvázaný ze své vlastní TRADICE, neřídí-li se tradicí? Sleduje UMĚLOST. Čím nepřirozenější, umělejší, tím lepší, jako hmyz na světlo, dokud si nespálí křídla. Odtud pak návraty k přírodě. Je smutné připustit, že západní člověk, údajně řídící se (osvícenskou) racionalitou, je ve skutečnosti řízen INSTINKTEM. Jedním z mála, možná dokonce jediným, který mu zbyl. Zůstal mu proto, že si ho není vědom. Všichni manipulátoři o něm ale vědí a obratně ho využívají.

Tak proto je kráva Milka fialová...

P.S.: Některá slova jsem napsal velkými písmeny. To aby bylo jasné, že nejde o žádné prkotiny!

0
Vytisknout
10357

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2013