Scotland Yard schválil plánované středeční protesty během středečního pohřbu Margaret Thatcherové

15. 4. 2013

čas čtení 2 minuty

Aktivisté, kteří plánují protestovat proti Margaret Thatcherové po trase jejího středečního pohřbu, dostali svolení od londýnské policie, že se smějí v době, kdy ulicemi bude projíždět pohřební průvod s rakví se Thatcherovou, vůči rakvi obrátit na ulici zády.

Londýnská policie opakovaně žádala osoby, plánující ve středu demonstrace proti Thatcherové, aby jí daly předem o těchto akcích vědět. Varovala, že občané, kteří způsobí "šikanování, znepokojení či hněv" jiným občanům, mohou být trestně stíhání podle odstavce 5 Zákona o veřejném pořádku.

Avšak Rebecca Lush Blumová, 41, z Hampshiru, která na facebooku vytvořila skupinu, apelující na Brity, aby se během pohřbu Thatcherové k její rakvi obrátili zády, uvedla, že hovořila s policií a dostala ujištění, že protest se bude smět konat v oblasti londýnského soudního dvora.

Od úmrtí Thatcherové vzniklo na facebooku několik skupin, které na středu organizují proti Thatcherové demonstrace, avšak policie nesdělila, kolik plánovaných protestů povolila.

V Británii také vznikla kontroverze ohledně písně z filmu z roku 1939 The Wizard of Oz pod názvem "Ding Dong: Čarodějnice je mrtvá". Dostala se na druhé místo v hitparádě populární písní Top Ten, avšak BBC ji poprvé v historii odmítla v neděli večer zahrát. Na zásah nového ředitele BBC Tonyho Halla přijala BBC kompromis, s tím, že se rozhodla na rockové stanici BBC Radio 1 odvysílat zprávu o tom, proč se tato píseň dostala tak vysoko v žebříčku Top Ten a odehrát z ní jen ukázku, nikoliv celou skladbu.

"BBC považuje tuto kampaň za nechutnou, avšak nezastává názor, že by píseň měla být zakázána. V neděli se v pořadu Top Ten odvysílá zpravodajská informace o tom, proč se tato píseň dostala tak vysoko v tomto žebříčku, a odehraje se ukázka z písně tak, jak jsme to už učinil v jiných zpravodajských pořadech," konstatuje prohlášení BBC. Ředitel BBC Tony Hall dodal, že podle jeho názoru by bylo nesprávné píseň celou zakázat, protože "svoboda projevu je důležitý princip a zákaz by písni jen poskytl větší publicitu".

Píseň má jen 51 sekund, ale BBC se rozhodla zahrát ještě kratší úrovek. Ředitel programu stanice BBC Radio 1 Ben Cooper přiznal, že rozhodnutí bylo "složitým kompromisem", vzhledem k tomu, jak se vzedmuly emoce na obou stranách.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
4571

Diskuse

Obsah vydání | 15. 4. 2013