Chcete podpořit novináře, který odhaluje excesy exekutorů?

12. 4. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Jindřich Ginter z deníku Právo udělal podstatné množství práce při odhalování excesů exekutorů a kontroverzní české exekutorské praxe. Pracoval na tomto tématu v koordinaci s Britskými listy. V minulých dnech byl nominován na novinářskou cenu Open Society Fund, a to za sérii článků o kupčení se složenkami.

Na základě těchto článků ministerstvo spravedlnosti pak o něco zkrátilo odměny za právní zastoupení u malých dluhů do deseti tisíc korun, takže články vedly k dílčímu úspěchu a přispěly k posílení práv občanů, což je hlavní motto soutěže.

Ginter se tomuto tématu věnoval soustředěně více než rok, což je na té nominované sérii článků patrné.

Kdyby Ginterova nominace postoupila, byl by to zřejmě vzkaz překupníkům z řad vymahačů dluhů a některých advokátů, že téhle už nesmyslné mlýnice pro pár drobných mají lidi opravdu dost.

Ginterovy články, nominované na tuto novinářskou cenu, jsou ZDE

Pokud by čtenáři Britských listů usoudili, že si Jindřich Ginter za svou novinářskou práci v zájmu obyčejných lidí zaslouží ocenění, hlasovací stránka je ZDE. Nemyslíme si sice, že porotci jako Jacques Rupnik, Olga Sommerová nebo Karel Hvížďala jsou objektivními a povolanými hodnotiteli (pořád jsou to lidé jediného politického názoru), jenže tak už to cenami v České republice bývá, bývají cinknuté. Nicméně Ginterova práce je podle našeho názoru důležitá a záslužná a pokud tak usoudí i čtenáři, mohou pro jeho články hlasovat. Mohlo by to přispět ke kultivaci českého veřejného prostoru.

Informace o novinářské ceně jsou ZDE

0
Vytisknout
11851

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2013