Mozkový hypothalamus zřejmě reguluje rychlost stárnutí

2. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Vědci se domnívají, že nalezli "zdroj stárnutí". Je to podle nich hypothalamus, malá část mozku o velikosti mandle. Vědcům se podařilo zrychlovat a zpomalovat stárnutí u laboratorních myší tím, že měnili chemické signály, které ovlivňují hypothalamus. Ten hraje klíčovou roli při růstu, rozvoji rozmnožování a metabolismu.

"Vědci už dlouho chtějí vědět, zda k stárnutí dochází v různých tkáních v těle nezávisle, anebo zda je to aktivně regulováno nějakým tělesným orgánem," řekl Dongsheng Cai z Albert Einstein College of Medicine v New Yorku a dodal:

"Z naší studie je jasné, že mnoho rysů stárnutí řídí hypothalamus. Je možné, alespoň u myší, změnou signálů v hypothalamu zpomalit stárnutí a prodloužit dlohověkost," řekl Dr. Cai.

Studie, zveřejněná v časopise Nature, se soustředila na jednu molekulu, která má ústřední roli v mnoha biochemických reakcích, které se podílejí na vzniku zánětlivosti. Ta je spojována s mnoha procesy stárnutí.

"Jak lidé stárnou, dochází v mnoha tkáních k zánětům. Změněním této molekuly, označované zkratkou NF-kB, se vědcům podařilo zpomalit stárnutí u myšlí a prodloužit jim život až o 20 procent. Podařilo se jim také u myší zpomalit rychlost úpadku kognitivních schopností o 50 procent. Dokázali také opačnou manipulací této molekuly proces stárnutí zrychlit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11217

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2013