Vědci jsou znepokojeni virem ptačí chřipky H7N9, který usmrcuje 20 procent nakažených osob

2. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Nový virus ptačí chřipky v Číně vyvolává vážné problémy. Usmrcuje dvacet procent osob, které nakazí. Zatím je virus H7N9 přenášen na lidi pouze od slepic, avšak vládnou obavy, že by mohl zmutovat ve formu, která by se přenášela mezi lidmi. Na to by nynější viruz H7N9 muset zmutovat pětkrát - dvě z těchto mutací u tohoto viru už proběhly. Pokud dojde k všem pěti mutacím, virus by se rozšířil po světě jako smrtelná pandemie.

Podle Světové zdravotnické organizace bylo zaznamenáno 126 případů výskytu tohoto viru, všechny až na jeden v Číně. Jeden případ se vyskytl na Tchajwanu u muže, který tam přicestoval z Číny. Dosud zemřelo 20 procent nakažených lidí, 20 procent se uzdravilo a ostatní jsou stále ještě nemocní. Světová zdravotnická organizace to považuje za vážnou hrozbu. Lékaři vyvíjejí diagnostické nástroje a vakcíny proti tomuto viru.

První úplná genetická analýza tohoto viru vyjde v časopise Lancet ve středu. Vyplývá z ním že virus zřejmě vznikl smíšením až čtyř různých virů, včetně viru od kachen.

Velkým problémem je skutečnost, že u slepic tento virus žádnou nemoc nevyvolává, takže je nemožné zjistit, které z nich jsou nakažené a které nakažené nejsou. Čína zabila velké množství slepic ve snaze tento virus zlikvidovat, ale nyní je virus H7N9 přesto přítomen ve všech 31 provinciích v Číně.

První případy nakažených osob byly identifikovány o Velikonocích. Na rozdíl od prasečí chřipky postihuje tento virus malé děti i staré lidi, takže starší lidé si nevyvinuli proti němu odolnost.

Vědci si jsou vědomi, že se nyní část veřejnosti staví skepticky vůči vzniku pandemie chřipky, poté, co se r. 2009 ukázalo, že tehdejší epidemie prasečí chřipky nebyla tak vážná, jak se lékaři obávali. Když se ukázalo, že je epidemie bezvýznamná, vznikla kontroverze kvůli hromadění očkovacích látek a léků proti chřipce.

Podrobnosti v ZDE

0
Vytisknout
8440

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2013