Proč by se český zbrojní průmysl měl podílet na udržování nejhoršího konfliktu od konce 2. světové války?

24. 5. 2013 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Celkem v úděsu jsem přečetl článek Štěpána Kotrby reagující na tiskovou zprávu Nesehnutí o záměru českých zbrojařů vyvážet zbraně do konfliktních zón, mimo jiné do Konga nebo Somálska. Obstojí snad morálně Kotrbův argument, že pokud tam nebudeme dovážet zbraně my, budou tak činit jiní, přestože v případě Konga jde o nejhorší válečný konflikt od konce 2. světové války mající na svém kontě více obětí než holocaust?

Hned zkraje bych reagoval na Kotrbovo tvrzení o tom, že "romantický havlovský idealismus vítězství pravdy a lásky nad lží a nenávistí za dvacet let ukázal, že nenastolí mír na světě, kam české zbrojovky nebudou dodávat "kouřící hlavně"". Nevím, jak tento údajný romantický idealismus obstojí před skutečností, že Václav Havel v prezidentském úřadě bez reptání schvaloval veškeré americké (a izraelské) vojenské agrese, a tu nejhorší dokonce stvrdil svým podpisem. A to s povážlivým dobrozdáním a obdivem stoupenců a vyznavačů oné "pravdy a lásky" včetně jistého novopečeného profesora Putny.

Nevidím sebemenší důvod, aby se čeští zbrojaři podíleli na rozdmýchávání tragických konfliktů v Somálsku, kde americko-etiopská invaze na sklonku roku 2006 svrhla populární vládu a nastolila v zemi opětovný chaos a bezvládí. Téměř v tichosti zapadla zpráva o tom, že v důsledku této vojenské operace, aktivit militantní skupiny Al-Šabab a především pak hladomoru a enormního sucha zemřelo během tří let více než čtvrt milionu lidí.

Ještě horší je ovšem situace na východě Konga, kde po opakovaných vpádech spojenců Bílého domu -- Rwandy a Ugandy -- v 2. polovině 90. let přišlo o život na základě dat respektované studie zatím téměř sedm milionů lidí Podle autorů další studie bylo ve válečným konfliktem zpustošeném Kongu v průběhu dvanácti měsíců v letech 2006 až 2007 znásilněno 400 000 žen, tedy v průměru 1 100 žen denně (!). Co je ale doopravdy na pováženou a mělo by být alarmující: na probíhající genocidě na východě Konga participují jak američtí zbrojaři, tak nadnárodní korporace (Sony-Ericsson, HTC, Nokia, Motorola LG a Samsung...) a západní politické a ekonomické špičky (Bill Gates, Howard Buffet...), jak píše třeba novinář Keith Harmon Snow, jenž tragické dění v této oblasti dlouhá léta monitoruje.

Mám za to, že je skutečně skandální, když se levicový publicista bije za přímou účast českých zbrojařů na těchto obludných hororech s tím, že by v opačném případě prázdná místa na trhu se zbraněmi obsadili čínští zbrojaři. To je tuze cynický alibismus, který přirozeně neospravedlňuje zájmy českého zbrojního průmyslu, potažmo zájmy české ekonomiky. Silně nesouhlasím s tvrzením Štěpána Kotrby, že "Nesehnutí jsou naivními hipísáky, kteří se snaží pouze poškozovat český průmysl. Nikdo už jejich výkřiky nebere vážně". Vnímám toto stanovisko jako krajně nacionalistické, což je u domněle levicového novináře vysloveně varující příznak.

0
Vytisknout
10999

Diskuse

Obsah vydání | 28. 5. 2013