Začíná Amerika stíhat novináře?

13. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Lze důvěřovat politikovi, když na tom závisí vaše svoboda? Americký generální prokurátor Eric Holder přislíbil Kongresu:

"Pokud jsem generálním prokurátorem, ministerstvo spravedlnosti nebude stíhat žádného reportéra, který dělá svou práci."

Reportér serveru Slate Ryan Gallagher publikoval článek o Sigurduru Thordarsonovi, který ve věku pouhých 17 let pracoval pro WikiLeaks a byl seznámen s podrobnými informacemi o chodu redakce. Pak se dobrovolně stal o WikiLeaks informátorem FBI.

Vyšetřování WikiLeaks, které provádí FBI, nijak nevzrušilo americkou novinářskou obec. Je to možná proto, že si američtí novináři myslí, že WikiLeaks není standardní novinářské médium.

Takové přesvědčení je falešné. Co se stane WikiLeaks dnes, se zítra stane reportérům z New York Times, píše James Ball z deníku Guardian. Začíná se to dít. Loni zjistili reportéři tiskové kanceláře Associated Press, že jim byli podle tajného soudního příkazu odposlouchávány telefonní rozhovory, protože americká policie chtěla odhalit jejich tajné zdroje. Policie sledovala reportéra televize Fox News. A známý reportér deníku New York Times James Risen čelí vězení, protože odmítá odhalit svůj zdroj.

Článek na serveru Slate o informátorovi FBI pro Wikileaks obsahuje stručný seznam osob, na které se Thordarson měl podle přání FBI zaměřit a o nichž jí měl Thordarson předat informace. FBI se zajímala o Juliana Assange, o aktivistu Jacoba Applebauma, o islandskou poslankyni Birgittu Jónsdóttir a o reportéra deníku Guardian Jamese Balla.

James Ball upozorňuje, že v době, kdy FBI požadovala informace o něm, tedy v létě 2011, byl reportérem deníku Guardian a pracoval už léta jako mainstreamový novinář: pro BBC, Channel Four, al Jazeeru, The Times, Sunday Telegraph a další sdělovací prostředky. James Ball má profesní vzdělání jako novinář. Jeho práce ve WikiLeaks byla čistě novinářská - analýza existujících zdrojů. Proč je tedy i on terčem vyšetřování FBI?

Pro Obamovu vládu je, jak se zdá, vyšetřování aktivistů kolem WikiLeaks zbytečným sebezraňováním: Je to příležitost, aby lidi dělali většinou falešná srovnání mezi útlakem novinářů v různých zemích světa a ve Spojených státech. Americká vláda by měla využít příležitosti a vysvětlit, co vlastně v souvislosti s WikiLeaks vyšetřuje. Pokud vyšetřuje získání materiálu, proč vyšetřuje i poslankyni Jónsdóttirovou? Pokud vyšetřuje zveřejnění materiálu z WikiLeaks, proč nevyšetřuje i šéfredaktory listů Guardian, New York Times, Der Spiegel, El Pais a další? Pokračuje stále ještě vyšetřování novinářů?

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11562

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2013