PŘEČETLI JSME:

Zmařený brigádnický sny o práci ve Spojeným království

13. 8. 2013

čas čtení 5 minut

Češi si pořád namlouvají, že do Anglie jezdí rozvíjet svý lengvič skilz, místo aby si konečně přiznali, že jsou stejnýma námezdnýma dělníkama jako Poláci a zbytek východního bloku.

Aby z toho sedřenejm východním proletářům nejeblo, vytváří si sofistikovaný adaptační strategie. To, co jim bylo doma nejdražší, přetavují do mentálního survival systému kombinujícího předsudky, potlačený úzkosti a kariérní ambice.

Nejde jen o to, že Česko je prostě nejlepší a český holky nejhezčí. Vlastenci především trpí mindrákem z Poláků, kteří byli po otevření hranic jednoduše rychlejší a z Británie si pomalu vytvořili vlastní kolonii, kterou ždímou tempem tři až čtyři libry za hodinu.

V situacích, kdy na vás hážou skotský fakani kameny, nebo vás anglický slečinky v autobuse postříkají parfémem, aby nemusely čichat východní odér práce, i vlastenec snadno sklouzne k jakési postkomunistické solidaritě. Ta se rozplyne v momentě, kdy ho nadřízenej Polák buzeruje, protože dělá špatně práci, kterou mu přece už několikrát "hezky polski" vysvětlil.

Po pár letech na nočních směnách ve fabrice už se zmůžou akorát na přeladění rádia v bufetu na stanici Classic. Někde mezi nudlama s mletým masem a cigárem baleným z pašovanýho tabáku pak potají rozjímají o sonátové formě Mozartových symfonií.

Tradičně je poznáte podle věty "Každý ráno si vyluštím křížovku nebo sudoku, abych si nastartoval mysl." Hrabalovským hrdinům zdar!

Zdroj: ZDE

Pozn JČ: K získání slušné práce v Británii musíte umět jazyk jako rodilý mluvčí, psát i mluvit - ani v ČR byste přece nezaměstnali v kanceláři někoho, kdo by lámal češtinu a neuměl český pravopis. A o slušnou práci se člověk uchází prostřednictvím reakce na zveřejněné inzeráty a prostřednictvím pohovoru. Nikoliv hromadným náborem na nejhorší možnou manuální dřinu. Jeden student medicíny z Prahy se takto přihlásil na práci v Buckinghamském paláci u královny a dostal ji... :)

Mimochodem v Británii je statutárně určená minimální mzda £6.19 (tedy cca 180 Kč) na hodinu, platit míň je trestný čin. Pouze osoby pod osmnáct dostávají jen £3.68, takže údaj o Polácích vydělávajících "nejméně tři až čtyři libry na hodinu" je mylný.

Platba minimální mzdy je v Británii vynucována. Jakýkoliv pokus neplatit v Británii zaměstnanci minimální mzdu je trestný. Britský daňový úřad provozuje bezplatnou telefonní linku o minimální mzdě a jejím vynucování. Každý zaměstnanec musí obdržet výplatní pásku a jeho příjem je samozřejmě vykazován daňovému úřadu. Viz například informační leták britského daňového úřadu vydaný v češtině ZDE

Citujeme z letáku britské vlády "Enforcing National Minimum Wage (Jak vynucujeme celostátní minimální mzdu)":

Jak vynucujeme platbu minimální mzdy:

Telefonní linka pro právo na mzdu a pro zaměstnanecká práva nám předává všechny relevantní stížnosti od zaměstnanců. Žádný zaměstnavatel není příliš malý ani velký na to, aby se stal předmětem vyšetřování. Stačí jednorázová stížnost od zaměstnance. Pracovníci, kteří vynucují platbu minimální mzdy, mají přístup k celé řadě počítačových systémů, takže jsou schopni provádět podrobné vyšetřování. Pokud je zjištěno, že zaměstnavatel dluží zaměstnanci peníze, vydáme zaměstnavateli příkaz, aby mzdu doplatil. Ve finančním roce 2011-12 jsme vydali zaměstnavatelům 879 takových příkazů. Chybějící mzda je po vydání takovéhoto příkazu zaměstnancům ve většině případů vyplacena.

Naší konečnou sankcí je trestní stíhání, ale ve většině případů to není nutné. Zatím bylo trestně stíháno za trestné činy nevyplácení minimální mzdy podle Zákona o minimální mzdě osm zaměstnavatelů. Namísto trestního stíhání zaměstnavatelů používáme i jiné metody na získání dlužných mezd. V roce 2011-12 bylo 72 případů předáno exekutorům, kteří v zájmu zaměstnance vymohli nevyplacenou mzdu.

Naproti tomu britský deníkIndependent letos v dubnu citoval odhad britských odborů TUC, že v Británii protiprávně okrádají zaměstnavatelé zaměstnance různými kličkami nevyplácením statutární minimální mzdy "více než čtvrt milionu lidí" a požadoval, aby vláda zpřísnila vyšetřování a kriminalizaci této protizákonné prace. Pokud je to pravda, zdá se, že hlavním problémem je, že si to lidé nechají líbit a neudají to úřadům či policii. Podvod s nevyplácením minimální mzdy jde totiž značně těžko zakamuflovat, pokud ho postižený udá.

0
Vytisknout
10482

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2013