BRITÁNIE:

Šéf parlamentního výboru pro otázky vnitra požaduje vysvětlení, proč byl zadržen Miranda

19. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Keith Vaz, labouristický předseda parlamentního výboru pro otázky vnitra, uvedl v pondělí ráno v rozhlase BBC, že bude písemně požadovat vysvětlení od policie, proč v neděli na dobu devíti hodin zadržela partnera amerického novináře Glenna Greenwalda, který pouze projížděl Londýnem na cestě z Berlína do Rio de Janeiro. Britská policie Davidu Mirandovi zkonfiskovala veškeré jeho elektronické osobní věci, včetně mobilu, laptopu, různých DVD a hard disků.

Keith Vaz charakterizoval Mirandovo zadržení jako "neuvěřitelné" a uvedl, že se bezodkladně obrátí písemně na policii se žádostí o informace, proč byl Miranda zadržen podle zákona proti terorismu, když neexistují žádné důkazy, že by se podílel na teroristických akcích.

"Je to pozoruhodný obrat ve velmi složitém příběhu," řekl Vaz v BBC v pondělí ráno. "Jsem znepokojen, že se zákon proti terorismu tady použil na něco, co s terorismem zjevně nemá nic společného." Vaz dodal, že si nemyslí, že lze podle zákona proti terorismu konfiskovat osobní věci.

"Zjevně existuje veřejný zájem na tom vědět, proč byl Miranda zadržen a budu požadovat od policie vysvětlení," řekl Vaz. "Jestliže hodlají úřady tímto způsobem zneužívat ten zákon, když nic jiného, potřebujeme to vědět, aby se na to všichni připravili."

Brazilská vláda vydala prohlášení, v němž vyjadřuje "vážné znepokojení" nad zadržením jednoho ze svých občanů a nad použitím zákona proti terorismu. V prohlášení se praví: "Tato akce nemá ospravedlnění, protože se týkala osoby, vůči níž neexistuje žádné obvinění, které by mohlo ospravedlnit použití tohoto zákona. Brazilská vláda očekává, že incidenty, jako je ten, jímž byl postižen dnes tento brazilský občan, se nebudou opakovat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7664

Diskuse

Obsah vydání | 20. 8. 2013