Všechny vás před vším ochráníme!

10. 10. 2013 / Štěpán Cháb

čas čtení 4 minuty

Stát je hodný a starostlivý, své občany si hýčká, nedovolí, aby se k nim dostala infekce zvrácených myšlenek, které už hnijí v rázném dávnověku, ač jsou sem tam vytaženy na světlo, aby se vidělo a vědělo. Aby se, pro Krista pána, nezapomnělo. Třetí říše nám má být ovšem vysvětlována, nikoliv ukazována taková, jaká byla. Nesmíme se, dle české justice, zahledět na jiný politický směr, protože bychom mu mohli, s tím naším neschopným kritickým přístupem, propadnout.

Pavel Kamas a Lukáš Beer stojí za knihou do češtiny přeložených Hitlerových projevů. Do knihy jsou zařazeny projevy z let 1938 až 1942 a mezi řádky se lze dočíst, že Hitler byl vcelku fajn chlap, děkujeme za optání. Myslel to s celým světem dobře, válku vyvolali jiní. On v zásadě chtěl být hodný. Jen hodný. Takový pěkný, milý Führer, kterého bychom si jistě dokázali představit v reklamně na prací prášek, kterak se noří mezi vláčné a voňavé osušky a s lascivním úsměvem ze sebe chrlí slogany. Dejme stranou Beerovy promluvy před jednotlivými projevy, které cvrlikaly v duchu Hitlerova následného lhaní a překrucování. Beer ve svém textu nelhal, jen sem tam zapomněl uvést důležitá fakta mluvící v neprospěch rozšafného Adolfa a občas vytrhl nějakou tu větu z kontextu. Text erudovaného Beera pak vyzníval, jako kdyby autor s Hitlerem sympatizoval, souhlasil, což je jistě blbost, který soudný člověk by s ním souhlasil.

Zaměřím se spíš na aroganci české justice, která si ve vlastní drzosti namlouvá, že má občany uchránit před pohledem na myšlenky Třetí říše bez vysvětlujících a odsuzujících vět, které by svým objemem dalece přesáhly samotné myšlenky Třetí říše. Buďto se obává, že rozlícený dav by byl schopen Hitlera oživit a vrhnout se do další světové války, nebo se obává něčeho...netušeného. Zní to tajemně, že? Báječné, protože tak to přesně znít má.

Bohužel se opět musí provětrat v poslední době tolik větraný Orwell a jeho ideopolicie, která hlídala správnost myšlení svěřených občanů a kdejaké škytnutí mysli tvrdě trestala. Občan, do latě vyrovnán, musí myslet správně! Musí myslet tak, jak my chceme, aby myslel! Občan je tu od toho, aby poslouchal, nepřemýšlel!

Občan se totiž, dle naší justice, nedokáže postavit k zvráceným myšlenkám jinak, než s lačností. Není schopen kritického myšlení. Nedokáže. Neumí. Je blbý. Justice si nedokáže představit, že občan může o vlastní vůli seznat, že blbá je nabízená kniha, nikoliv občan sám. Že kniha je tendenční a svým způsobem zcela zbytečná, protože neukazuje nic jiného, než co chtěli oba pánové stojící za jejím vydáním. Ale kopáním do mrtvoly zlato prostě nevznikne, nedá se svítit. Česká justice jen pánům Kamasovi a Beerovi posloužila jako vcelku účinná reklamní agentura. A pokud je ztrestá? Udělá z nich pouze v určitých kruzích mučedníky.

Činnosti Pavla Kamase v rámci německo-českého přátelství ovšem mluví víc než kniha, za kterou se s takovou vervou nového a zdánlivého undergroundu pere. Jeho projev k 15. září v Klosterneuburgu při příležitosti Sudetoněmeckého dne vlasti opěvoval ztepilost a krásu německého lidu a lid český označoval za hampejzníky, zrádce a úplatkáře, mnou volně přebásněno. Jeho pohrdání českým národem bylo někdy až bolestivé. Nechtěl bych být Čechem s takovýmto náhledem na vlastní národ, protože pohrdání vlastním národem, toť věc věru nepěkná.

Když už jsme u toho zakazování činnosti českým nakladatelům, co takhle kdyby si česká justice zasedla také na nakladatele knihy Padesát odstínů šedi? Ta má jistě daleko horší dopad na občany než Hitlerovy projevy, které jsou pouze směšnou kuriozitou bez dopadu. Jen pár skinheadů bude mít na poličce kromě suvenýrů z dovolených i jednu knihu.

0
Vytisknout
12057

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2013