Že je Švihlíková hrobař levice?

28. 10. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Vyčítat Iloně Švihlíkové, že kandidovala ve volbách za SPOZ je vůči ní krajně nespravedlivé. Není to sichr ona, kdo prohlubuje hrob levice, je to naopak ona, kdo se ji snaží vzkřísit. Každý, kdo sleduje její vystoupení, články a další aktivity ví, že je to snad nejautentičtější levicová politička. Protože cítí svou odpovědnost za to co říká a prosazuje natolik, že je připravena jít se svou kůží na trh v každém okamžiku, měla přirozeně zájem ve volbách kandidovat.

ČSSD, pro kterou by bývala mohla znamenat i pár procentních bodů navíc, ji ale nechtěla.

Bafuňáři o ni -- přesně podle toho, jak to popisuje ve svém článku -- nestáli ani na předních místech, ale ani na místě posledním, protože se báli, že by je, zasloužilé, díky kroužkům přeskákala. Od KSČM žádnou nabídku nedostala. Zbývala kandidátka SPOZ, kam by se v partaji se stranickou byrokracií fungující jako v ČSSD nedostala rovněž. Jestliže se tak stalo, bylo to proto, že si to lidé vymohli a dosud neuvrtění funkcionáři neměli sílu to změnit.

SPOZ nevstupovala do voleb ve špatné pozici a s alespoň průměrně dobrým vedením měla velkou šanci. Kampaň a chování "strany" v ní ale bylo jedním velkým zmatečným prů... a sebelepší jedinec to nemohl zachránit. Nepochybuji o tom, že by ji spousta lidí volila -- kdyby ovšem nebylo houfu, který se za ní schovával. Šlápla si bohužel do pořádného exkrementu, který se s ní nějaký čas potáhne.

Nepochybuji o tom, že pro Ilonu Švihlíkovou bylo její angažmá za zmatenou partaj politických amatérů a vyžírků obrovskou a smutnou životní zkušeností. Spolu s mnoha dalšími lidmi, kteří v ní vidí ikonu moderní a progresivní levice, ale vím, že ji to neodradí. Zasloužila by si podporu o pár tříd lepšího týmu, týmu, který by nepracoval na sebevraždě. Kdo ví -- třeba vznikne na troskách sociální demokracie...

0
Vytisknout
12161

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2013