Televize BBC: Zaměstnanci internetového knihkupectví Amazon čelí kvůli pracovním podmínkám zvýšenému riziku duševních a fyzických chorob

25. 11. 2013

čas čtení 4 minuty

Jak nedávno uvedl český tisk, obří internetové knihkupectví Amazon se chystá v České republice stavět rozsáhlá skladiště a najmout množství českých zaměstnanců.

V pondělí večer 25. listopadu vysílala televize BBC v pravidelném investigativním pořadu Panorama varovný dokument, s množství zaměstnanci tajně natočených záběrů uvnitř skladů firmy Amazon o šokujících pracovních podmínkách v tomto podniku, nejhorších v Británii.

Vzhledem k tomu, že se v České republice v současnosti dodržování zákoníků práce v podstatě nevynucuje, příchod firmy Amazon do ČR hrozí vytvořením pracovních míst, které mohou být doslova mučírnami. V Británii zřejmě povede odvysílání investigace televize BBC k nápravě, v ČR by se to stalo těžko.

Dokumentární investigace televize BBC do poměrů ve skladištích firmy Amazon nalezlo takové pracovní podmínky, o nichž varuje expert na stres, že mohou vést k "duševním i fyzickým nemocem".

Profesor Michael Marmot zhlédl tajně natočené záběry z nočních pracovních směn zaměstnanců skladiště firmy Amazon. Zaměstnanec, vybavený skrytou kamerou, byl za noční směnu nucen ujít 18 kilometrů a přitom vybírat zakázky z regálů každých 33 vteřin.

Reportér televize BBC Adam Littler (23), se nechal zaměstnat firmou Amazon jako námezdní síla v jejím skladišti v anglickém Swansea. Pro BBC natočil ve skladišti skrytou kamerou, co se tam děje během pracovních směn.

Byl v obřím skladišti zaměstnán jako "sběrač objednaného zboží". Musel plnit příkazy, které se objevovaly na jeho osobním elektronickém ovladači. Ovladač mu přikazoval, co kde ve skladišti vyzvednout a umístit to do svého vozíku. Ovladač mu k vyhledání každého kusu zboží poskytl několik vteřin. Pokud zaměstnanec zboží za daných několik vteřin nenašel, ovladač zapískal.

Zaměstnancům se rozdávají trestné body nejen za nedodržení normy, ale i třeba za onemocnění. Pokud je zaměstnanec z důvodu nemoci jeden den v práci nepřítomen, dostane jeden trestní bod. Pokud mu udělí manažeři tři trestní body, je ze zaměstnání vyhozen. Zaměstnanci se neustále pod stresem hodnotí. Po Vánocích firma Amazon vyhodí "nejhorší" pracovníky.

"Jsme stroje, jsme roboti, zapneme ovladač, držíme ho před sebou, je to, jako bychom sami byli zapnuti do systému," sdělil reportér.

"Nemyslíme sami pro sebe, jsme roboti, možná, že oni nám nedůvěřují, abychom mohli myslet sami jako lidské bytosti, nevím."

Profesor Marmot, jeden z čelných britských odborníků na stres, poukázal na to, že pracovní podmínky u firmy Amazon koncentrují "všechny možné stresové situace najednou". Dodal: "Z důkazů vyplývá, že v tomto typu zaměstnání hrozí zvýšené riziko duševních i fyzických chorob."

"Samozřejmě vždycky budou existovat manuální zaměstnání - ale můžeme je zlepšit nebo zhoršit. A požadavky výkonnosti nemohou být na úkor zdraví a duševního stavu zaměstnance - musí to být vyváženo."

Ovladač zaznamenával, jak rychle reportér Littler sbírá požadované zboží a informace o jeho výkonu systematicky posílal manažerům. Pokud byl jeho výkon pod normu, zaměstnanec byl ohrožen disciplinárním řízením.

Poté, co reportér Littler pracoval během noční směny, trvající deset a půl hodiny, uvedl: "Podařilo se mi včera v noci ujít skoro osmnáct kilometrů. Jsem naprosto vyřízený. Nejvíce mě znepokojuje stav mých nohou."

Experti sdělili pořadu Panorama, že noční směny v délce deset a půl hodin jsou zřejmě porušením zákoníku práce, protože jde o velmi namáhavou práci, která se vykonává dlouho.

Právník Giles Bedloe uvedl: "Pokud práce vyžaduje velké fyzické či mentální vypětí, pracovník na noční směně nesmí za období 24 hodin pracovat déle než osm hodin."

Firma Amazon tvrdí, že zákon dodržuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10863

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2013