Řecko zahájilo své předsednictví EU prohlášením, že politika škrtů je nesnesitelná

9. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Řecko ve středu zahájilo svůj půlrok, kdy od nynějška předsedá Evropské unii, vydáním prohlášení, že vnucování politiky škrtů Berlínem a Bruselem už nelze dále tolerovat. Zdůraznilo to izolaci německé kancléřky Angely Merkelové, která dominuje politice škrtů jako reakci EU na fiskální krizi už čtyři roky.

Řecká vláda nyní prohlásila, že už je toho dost. Výkřik vyčerpání ze země, která udělala bankrot, upadla do mnoha let stagnace a masové nezaměstnanosti, drasticky snížila výdaje na pracovní síly a byla svědkem toho, že příjmy jejích občanů poklesly o více než třetinu, nachází nyní sympatie nejen v jižní Evropě, ale i na prosperujícím severu, protože i tamější politikové se obávají, že prohrají volby.

"Akutní fáze finanční krize už skončila," řekl minulý týden americký finančník George Soros. "Budoucí krize budou politické." Předpovídá deprimující období trvalé stagnace japonského stylu, jemuž bude dominovat neustálé hašteření politiků Evropské unie.

"To, co bylo zamýšleno jako dobrovolná asociace rovných států proměnila euro krize ve vztah mezi věřitelskými a zadluženými zeměmi, který není ani dobrovolný, ani rovný. Euro by mohlo Evropskou unii úplně zničit."

Merkelová, jejíž způsob řízení eurokrize ji v Německu přinesl obrovskou popularitu a třetí volební období, je nyní silně nenáviděna elitami v jiných hlavních městech EU. To podtrhuje rozdíly mezi Německem a ostatními zeměmi.

"Problém v Evropě je ten, že existuje vláda, kterou řídí jen jediná osoba," řekl o Merkelové nedávno jeden západoevropský velvyslanec.

Tak tomy bylo po celých několik posledních let, avšak před Vánoci 2013, týden po začátku nového volebního období Merkelové, se situace změnila. Merkelová se vydala do Bruselu na summit EU, kde chtěla prosadit novou politiku vynucení strukturních reforem na ekonomiky v eurozóně. Zjistila však, že ji nikdo nepodporuje, nejen její nepřátelé, ale ani její tradiční přátelé Holanďané, Rakušané a Finové.

Jeden premiér si stěžoval, že roky utahování opasků vyvolaly v Evropě rostoucí populismus. Ve středu hovořil v Athénách náměstek řeckého premiéra Evangelos Venizelos o rostoucí atraktivitě neonacistů, rasistů a xenofobů. "Ve většině zemí EU jsme svědky nové vlny euroskepse."

Soros zašel až tak daleko, že z toho obvinil právě německou kancléřku. "Politika Angely Merkelové dává vzniknout v ostatních evropských zemích extremistickým hnutím."

Sílu nových protievropských hnutí na extremní pravici a extremní levici prověří v květnu volby do Evropského parlamentu, kdy tyto strany zřejmě posílí na úkor stran centristických a v zemích, jako je Británie, Francie, Holandsko a Řecko zřejmě rovnou ty volby vyhrají.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8218

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2014