Brusel odmítl požadavek Británie omezit volný pobyt občanů po EU

12. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Brusel zesílil svou ofenzívu proti britským pokusům omezit přistěhovalectví do Británie z jiných zemí EU. Šéfové Evropského parlamentu oznámili, že o předpisech ohledně svobody pohybu v EU se nebude vyjednávat, jsou neměnné. Jakékoliv pokusy je změnit budou zablokovány.

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, německý sociální demokrat, uvedl, že se zájmem prostuduje plány Davida Camerona na reformu EU. Zdůraznil, že by si přál, aby Británie zůstala v EU a projevovala svůj vliv na všechno od globálního oteplování až po jednotný trh a rozvojovou politiku. "Co se týče debaty o volném pohybu občanů, k té dochází nejen v Británii, ale v mnoha členských státech.

Princip volného pohybu lidí je jedním z největších úspěchů EU, je to základní princip EU a nebude se o něm znovu vyjednávat, stejně jako se nebude vyjednávat o principu volného pohybu zboží, služeb a kapitálu." Jeden z viceprezidentů Evropského parlamentu, liberálně demokratický europoslanec Edward McMillan-Scott, konstatoval, že omezení pohybu občanů v EU by nikdy neschválila Rada ministrů ani parlament. "V globalizujícím světě by se změnou svých základním principů o otevřených trzích a otevřených hranicích Evropská unie vážně poškodila."

Britský premiér David Cameron je pod tlakem od euroskeptické strany UKIP a od euroskeptiků ve své vlastní straně a přislíbil, že pokud konzervativci zvítězí ve volbách r. 2015, uspořádají koncem roku 2017 referendum o britském členství v EU. 95 konzervativních poslanců poslalo Cameronovi dopis, v němž požaduje, aby britský parlament dostal pravomoc vetovat všechny zákony Evropské unie. Britští konzervativci chtějí omezit zákon o lidských právech, zrušit četné předpisy omezující činnost podniků a získat kontrolu nad přistěhovalectvím.

Podle průzkumu veřejného mínění, uspořádaného organizací British Future, si přeje 28 procent Britů, aby Británie odešla z Evropské unie, 38 procent voličů chce v EU zůstat, ale omezit pravomoci EU. Dokonce i Labouristická strana nyní vyhlásila, že si přeje omezit právo občanů EU volně pracovat v Británii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7298

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2014