Channel Four News: Jak Izraelci přímo před kamerami stříleli opakovaně na civilistu

21. 7. 2014

čas čtení 2 minuty



Reportér Jonathan Miller v Channel Four News v pondělí večer: Dobrý večer. Byl to tady v Gaze velmi intenzivní den. Musím říci, že nikdy není dobré srovávat počty raněných a mrtvých na obou stranách, protože vždycky existuje bolest a pozůstalí na obou stranách, to uznáváme, jenže srovnejte oněch 25 mrtvých Izraelců, z nichž bylo 20 vojáků, s 550 palestinskými mrtvými a s více než 3000 raněnými. Intenzita bombardování, nevím jestli slyšíte ty výbuchy za mnou, dosáhla dnes dalšího rekordu. Nemocnice, další nemocnice, byla dnes Izraelci zasažena tady na jihu, 4 lidé byli usmrceni. A dnes večer - Gaza City je terčem bombardování po celý den, všude kolem nás. A dnes večer, v posledních několika minutách, izraelské rakety zaútočily na dvě vysoké budovy, kde sídlí média. Je tam celá řada raněných a mrtvých. Nebudu zdržovat a teď uvidíte mou dnešní reportáž, ale, jako obvykle, varuju, že obsahuje záběry, které někteří diváci mohou shledat znepokojujícími.

Z pohledu izraelské strany to vypadá takhle: Bozi války s makabrózními tanky a vrtulníky typu Apache, bojují proti nepřátelskému islamistickému režimu, který odmítá dokonce i uznat právo jejich státu na existenci.

(Pláč) Na druhé straně v Gaze to vypadá takto: Toto je palestinský uprchlický tábor, kde stihačky F16 právě zlikvidovaly obytný dům. Usmrtily rodinu. Nemáme informace, zda někteří příslušníci té rodiny byli součástí Hamasu.

"Pětadvacet lidí je mrtvých!" křičí muž. "Myslíte si, že lžeme, když říkáme, že se Izrael chová krutě?"

"Ani nás nevarovali," říká jiný příbuzný. "Všichni byli usmrceni."

Po apokalytickém ničení v neděli ve čtvrti Šedžaja, bombardování pokračuje. Ale celé město Gaza City je válečnou zónou. Stihačky F16, vrtulníky Apache, bezpilotní letadla a ozbrojené čluny dál ostřelují cíle všude, bez přestání, pořád. Některé bomby dopadají daleko, jiné nebezpečně blízko.

Od minuty 2.33: Dávejte pozor, to, co uvidíte, je šokující. Natočili to palestinští aktivisté ve čtvrti Šedžaja, doprovázejí městské zaměstnance, kteří hledají ty, kteří přežili. Muž, který hledá pohřešované příslušníky své rodiny, je Izraelci postřelen. Jak leží na zemi, Izraelci na něj znovu přímo střílí.

V této chvíli jsme obraz zastavili. Záchranáři nejsou schopni ho dosáhnout.

Vrátíme se k pokračování mé reportáže později v tomto zpravodajství, máme jsme potíže s odesláním další její části.

0
Vytisknout
7738

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2014